Pozorište

Preminuo niški glumac Dragoslav Savić Safa

Foto: Narodno pozorište Niš
Glumac Narodnog pozorišta u Nišu, Dragoslav Savić Safa preminuo je u 62. godini, nakon kraće bolesti. Sahrana će se održati u sredu 7. aprila u 13h na vrežinskom groblju.

“Posle kraće bolesti, napustio nas je glumac Dragoslav Savić Safa u 62. godini”, saopštili su iz Narodnog pozorišta.

Rođen je 16. marta 1960. godine u Nišu. U Narodnom pozorištu je najpre zaigrao kao gost, u predstavi ,,Kralj i njegov komediograf“ 1996. godine, a zatim i kao stalni član, iste godine, u predstavi ,,Život provincijskih plejboja“, u ulozi Bore.

Igrao je u mnogobrojnim predstavama. Za četvrt veka ostvario je niz uloga u predstavama: ,”Pešice”,”Putujuće pozorište Šopalović”, ,”Tamni vilajet”, ,”Samoubica”, ,”Ukroćena goropad”, ,”Sabirni centar”, “Mačoizam”, “Gde je nestao Harms”, “Veliki manevri u tijesnim ulicama”,”Herostrat“, “Kneginja od Foli Beržera”, “Kako vam drago”do  premijere predstave ,”Heroj nacije” u ulozi Budimira Životića.

Jedna od uloga koja je obeležila njegovu karijeru je uloga ujka Vase, u kultnoj predstavi “Gospođa ministarka”, koja je premijerno izvedena 2009. godine.  Ostaće upamćen po ulozi ,,Žorž Danden“ iz  istoimene predstave Molijera, koju je  režirao povodom obeležavanja svojih 30 godina rada.

Dragoslav Savić dobitnik je tri nagrade na susretima profesionalnih pozorišta Srbije ,,Joakim Vujić“. Sam je izdvajao nagradu dobijenu 1993. godine za ulogu Žorž Dandena ostvarenu u Narodnom pozorištu Pirot, kojom se jako ponosio.

Bio je autor i reditelj više TV emisija na niškim televizijama, režiser iz hobija, kako je sam govorio. Igrao je u seriji ,,Dođi juče“ sa glumcem Goranom Sultanovićem, koja se prikazivala na Prvoj televiziji. U pozorištu kažu da se radovao toj ulozi. “Bio je duhoviti, nenadmašni komičar, koga su rado gledali naši sugrađani, kao i gledaoci. Radovao nas je svojim humanim odnosom, profesionalnim radom, brigom i pažnjom. U toliko nam Safin odlazak izgleda teško preboljiv”, piše u in memoriam-u pozorišta.

U četvrtak 8. aprila sa početkom u 12h biće odražana komemoracija u sali Narodnog pozorišta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

John Denver
Za 3 minuta

Take Me Home, Country Roads

John Denver
Kenny Rogers
Za 6 minuta

Lady

Kenny Rogers
Shakespears Sister
Za 10 minuta

Hallo

Shakespears Sister
Patrick Swayze
Za 13 minuta

She`s Like the Wind

Patrick Swayze
Randy Crawford
Za 17 minuta

Come Into My Life

Randy Crawford

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend