Pozorište

Proslava kineske Nove godine sa Zhejiang Vu Opera Troupe u Narodnom pozorištu

Povodom proslave kineske Nove godine u ponedeljak 29. januara od 19č. na sceni Narodnog pozorišta biće izvedena opera "Zhejiang Vu Opera Troupe". Besplatne karte za ovo izvođenje mogu se podići na blagajni pozorišta, koja će naredne nedelje raditi dvokratno i to od 11 do 14.30č. i od 17 do 20č.

Zhejiang Vu Opera Research Institute osnovan je 1956. godine kao Zhejiang Vu Opera Troupe. Njihove nastupe gledali su čuveni kineski lideri Mao Cedung, Džou Enlai, Đijang Cemin, Žu Rongđi, Si Đinping, Li Kećijang i mnogi drugi.

Od 2009. godine, Ministarstvo kulture i turizma NR Kine poverilo je ovoj trupi misiju gostovanja širom sveta, a njihovi nastupi su krasili bine u Singapuru, SAD, Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Portugalu, Brazilu, Kubi, Peruu, Južnoj Africi, Malaviju, Zambiji, i još 51 državi širom sveta.

Učestvujući u kulturnim razmenama, trupa je imala više od 300 nastupa, a u okviru projekta kineskog Ministarstva kulture „Srećna Kineska Nova godina“, operu je pogledalo dva miliona gledalaca. Jedna je od najpopularnijih kineskih umetničkih trupa i smatra se za autentičnog predstavnika kulture provincije Džeđang i cele NR Kine.

Trupu čini 27 umetnika, plesača, pevača i muzičara. Nastup čine operete koje u sebi imaju sadržane crte iz svakonevnog života, Započinje performansom sa Morskim Zmajem, kroz koji se na aktivno učestvovanje poziva i publika, a zatim se priča razvija kroz niz zanimljivih i duhovitih obrta.

U okviru opere postoje i dve solo deonice, gde muzičari izvode kompozicije na Suona i Hui Hu tradicionalnim instrumentima. Wu Opera ili Jinhua Opera, ima istoriju dugu preko 500 godina. U sebi sadrži šest različitih vokalnih stilova, bogat, vizuelno dopadljiv i efektan način da dočara svakodnevni život. Od 2008. godine je svrstana u nacionalno nematerijalno kulturno bogatstvo.

Ulazak u godinu Zmaja planiran je da kroz niz kulturnih manifestacija upozna građane Srbije sa bogatom kulturom Narodne Republike Kine. Ove aktivnosti imaju za cilj jačanje veza u domenu kulture i razmenu vrednosti između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, promovišući međusobno razumevanje, prijateljstvo i saradnju u okviru Inicijative Pojas i put.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Who
Za 3 minuta

Free Me

Who
Aerosmith
Za 7 minuta

What it Takes

Aerosmith
Madness
Za 12 minuta

Cest La Vie

Madness
Fall Out Boy
Za 15 minuta

So Much For Stardust

Fall Out Boy
Grouplove
Za 19 minuta

Deadline

Grouplove

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend