Pozorište

Studenti medicine izvode humanitarnu predstavu sa ciljem da podignu svest o mentalnom zdravlju

Foto: GLAS IFMSA Serbia
Studenti Medicinskog fakulteta u Nišu osmislili su i režirali pozorišnu predstavu sa željom da podignu svest građana o mentalnom zdravlju. Predstava pod nazivom "Anamnesis vitae" biće izvedena na sceni Pozorišta lutaka u ponedeljak 22. novembra u 19h. Cena ulaznice je 400 dinara, a sav prihod od prodaje ulaznica biće doniran Domu za nezbrinutu decu "Duško Radović".

Predstava (pre)ispituje odnos društva prema osobama koje se suočavaju sa nekim od mentalnih poremećaja poput bipolarnim poremećajem, šizofrenije, bolestima zavisnosti poput alkoholizma, narkomanije ili bilo kakve druge bolesti i stanja koje narušava njihovo mentalno zdravlje, a za društvo nema razumevanja.

Teme koje se tiču mentalnog zdravlja biće prikazane kroz životne poteškoće jednog lika i razgovore sa lekarom.

Tekst je pisao Marko Trajković  uz pomoć svojih kolega. Dušan Ščepihin, niški glumac, režirao je predstavu, a mladi muzički producent, Nemanja Đokić, pisao je muziku tako da postoji i personalizovana i autorska muzička podloga.

Ostali saradnici su mladi niški glumci Petar Ščepihin i Nemanja Dimitrijević, zatim glumac Pozorišta lutaka Davorin Dinić, a oko stručnog dela pripomogli su savetima i profesori sa medicinskog fakulteta sa katedre za psihijatriju – asist. dr Jelena Kostić i doc. dr Miodrag Stanković.

Organizatori napominju da su je oko 20-ak studenata medicine u poslednjih godinu dana vredno radilo na ovoj predstavi.

Cena ulaznice je 400 dinara, a zbog poštovanja epidemioloških mera biće popunjeno 50 odsto kapaciteta. Sav prihod od prodaje ulaznica biće preusmeren na Dom na nezbrinutu decu “Duško Radović”.

Predstavu oranizuje Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA-Serbia), Lokalni komitet Niš u sklopu kampanje #dižemglas  u sklopu Glumačke asocijacije studenata (GLAS).

U planu je izvođenje predstave u drugim gradovima Srbije, a kako navode studenti ona će zadržati svoj humanitarni karakter.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Stelartronic
Za 1 minut

In Between Ft. Karafizi

Stelartronic
La Roux
Za 4 minuta

Fascination

La Roux
Bill Withers
Za 8 minuta

Lovely Day

Bill Withers
En Vogue
Za 12 minuta

Don't Let Go (Love)

En Vogue
Yard Act
Za 16 minuta

Payday

Yard Act

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend