Pozorište

“Teatar na raskršću” početkom septembra u Nišu, festival otvara predstava “Oslobođenje Skoplja”

Foto: Vladan Damjanović
Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera "Teatar na raskršću“ održaće se u periodu od 5. do 12. septembra, a u takmičarskom delu programa nastupa šest predstava iz zemlje i regiona.

Festival otvara predstava Dušana Jovanovića “Oslobođenje Skoplja”, rađena u režiji Gorčina Stojanovića, kao koprodukcija Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Leskovac. Predstava teatra domaćina je van konkurencije.

Nišlije će tokom festivala imati prilikuda pogledaju šest predstva po izboru selektora festivala dr Vlatka Ilića. Prvi gana će biti izveden komad “Hrvatski put ka sreći” autorski projekat reditelja Bobe Jelčića, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb, Hrvatska.

Dok će već sledećeg na sceni biti izvedena predstava zemlje domaćina “Gospođica Julija”.  Predstavu Avgust Strindberg režirao je Haris Pašović, a izvodi je beogradsko pozorište Opera i teatar Madlenianum.

Trećeg dana festivala na programu je Elfride Jelinek, Rechnitz– Anđeo uništenja”, u režiji Sabina Mitrekera, Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Sarajevo, BiH.

Četvrtog dana programa je predtava iz Ruminije – Johanes fon Tepl, “Orač i smrt”, režija Silviu Purkarete, Narodno pozorište u Jašiju, (“Vasile Alecsandri” National Theatre in Iasi), dok će dan kasnije biti izveden komad “My name iz Goran Stefanovski” u režiji Branislava Mićunovića , Nu Dramskog tetara iz Skoplja.

“Vitezovi lake male”, autorski projekat Andraša Urbana, pozorišta “Deže Kostolanji“ (“Kosztolányi Dezső”), iz Subotice nastupa poslednjeg dana takmičarkog programa.

Na zatvaranju Festivala, publika će imati priliku da pogleda predstavu Martena Van Hinta “Kraljica diska”, u režiji Maržori Boston i Martena Van Hinta, u produkciji Rightsboutnow Inc i Hartefakta, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

Tom prilikom će biti i svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Pored šest takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, biće organizovan i bogat prateći program koji će naknadno biti objavljen: razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga, predstavljanje umetnika i izložbe…

Festival “Teatar na raskršću“ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, afirmaciju države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti balkanskog kulturnog prostora, kao i razmenu ideja i pozorišnih praksi.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 21 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 18 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 14 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 10 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend