Pozorište

Treći Festival “Teatar na raskršću“ počinje u ponedeljak

Foto: Arhiva City Smart
Treći festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću“ održaće se u Narodnom pozorištu od 5. do 12. septembra. Publika će imati priliku da pogleda deset predstava iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Turske kao i da prisustvuje mnogobrojnim promocijama knjiga, monografija i časopisa, tribinama i okruglim stolovima.

Nakon svečanog otvaranja Festivala od 19:30 u Foajeu pozorišta, biće prikazana predstava pozorišta domaćina “Oslobođenje Skoplja”, rađena po tekstu Dušana Jovanovića, a u režiji Gorčina Stojanovića, kao koprodukcija Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Leskovac.

Od utorka počinje takmičarski program, a publika će uživati u brojnim izvedbama teatara iz regiona. Drugog dana festivala na programu je “Hrvatski put ka sreći” autorski projekat reditelja Bobe Jelčića, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb, Hrvatska. Dok će već sledećeg dana na sceni biti izvedena predstava “Gospođica Julija”.  Predstavu Avgust Strindberg režirao je Haris Pašović, a izvodi je beogradsko pozorište Opera i teatar Madlenianum.

U četvrtak je na programu Elfride Jelinek, Rechnitz– Anđeo uništenja”, u režiji Sabina Mitrekera, Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Sarajevo, BiH. Dok ljubitelje pozorišta u petak očekuje predstava iz Rumunije – Johanes fon Tepl, “Orač i smrt”, režija Silviu Purkarete, Narodno pozorište u Jašiju, (“Vasile Alecsandri” National Theatre in Iasi).

Vikend je rezervisa za ddve predstave: “My name iz Goran Stefanovski” u režiji Branislava Mićunovića , Nu Dramskog tetara iz Skoplja koja je na programu u subotu i “Vitezovi lake male”, autorski projekat Andraša Urbana, pozorišta “Deže Kostolanji“ (“Kosztolányi Dezső”), iz Subotice koja  nastupa u nedelju, poslednjeg dana takmičarkog programa.

Poslednjeg dana Festivala, nakon dodele nagrada, biće odigrana predstava u čast nagrađenih “U ražjama života”, po romanu Dubravke Uglješić, u režiji Andreja Nosova, Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

Pored glavnog festivalskog programa publliku očekuju i pre predstave  iz bogatog pratećeg programa: Ejmi Nustbaken i Nura Sadava “Pobudila sam se bez glasa”, u režiji Tamera Leventa, Japim produkcija, Istanbul, Turska koja će biti izvedena 7. septembra od 18 sati u sali Pozorišta lutaka  i “Žena iz Porto Pima” Antonia Tabukia, u režiji Miloša Latinovića, produkcije Upalimo reflektore i Fort Forno u kafeu “Pandora”, 8. septembra od 22 sata.

Cena kompleta karata za glavni program Festivala  iznosi 3.200 dinara, a cena pojedinačne karte u pretprodaji je 700 dinara, dok će na dan izvođenja predstave biti 900 dinara. Cena karte za predstavu “Probudila sam se bez glasa“ iznosi 200 dinara, dok je za monodramu ,”Žena iz Porto Pima“ ulaz besplatan, a karte se mogu preuzeti na blagajni pozorišta od danas. Broj mesta za ovu monodramu je ograničen.

Više o pratećem programu festivala, promocijama knjiga, okruglim stolovima i tribinama, kao i sadržaju samih predstava možete saznati na stranici Narodnog pozorišta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 47 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 44 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 40 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 36 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend