Pozorište

Tri nagrade za niške lutkare na festivalu u Podgorici

Foto: Fejsbuk stranica Pozorišta lutaka Niš
Na Devetom međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici ansamblu predstave "Princeza na zrnu graška" niškog lutkarskog pozorišta, dodeljene su tri nagrade. Nagrade za glumačko majstorstvo dobili su Biljana Radenković i Davorin Dinić, a Nagradu za najbolju dramaturgiju Davor Dragojević.

Stručni žiri  u sastavu: Jelena Stojanović Patrnogić, Vuk Petović i Milena Janjušević doneo je odluku da se niškim lutkarima koji su inače bili jedini predstavnici Srbije na  Festivalu dodele čak tri nagrade.

Predstava “Prrinceza na zrnu graška” rađena je po istoimenoj bajci Hansa Kristijana Andersona u režiji Davora Dragojevića. Pozorišna adaptacija se od originalne bajke razlikuje se po tome što su uvedena još dva nova lika.

“Priča je jednostavna, iako nastala pre skoro dva veka, deca je vole jer nema ꜥstrašnihꜥ likova, opasnih zveri, veštica… Za razliku od originalne bajke, dramaturg uvodi još dva lika – jedan je miš, a drugi grašak”, piše u opisu predstave.

Komad  je premijerno izveden na sceni Pozorišta lutaka maja pošle godine, a uloge tumače: Biljna Radenković, Dejan Gocić, Davorin Dinić, Mirjana Đorđević i Nataša Ristić. Ovo je drugo festivalsko izvođenje predstave koja je oba puta osvajala nagrade.

Podsetimo, na Pedeset drugim susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u Novom Sadu 2021. Godine, Davorinu Diniću je za ulogu Lude dodeljena Nagrada za glumačko dostignuće, a Mirjani Đorđević za uloge Kraćevića bebe, Princeze Ki Ko Će i Itane kovačeve kći, Nagrada najbolju animaciju “Janko Vrbnjak“.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 50 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 46 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 43 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 38 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend