Pozorište

U sali Narodnog pozorišta sinoć vladala atmosfera s Vudstoka

Foto: Teatar na raskršću
Poslednjeg dana takmičarskog programa festivala "Teatar na raskršću" u Narodnom pozorištu, odigrana je predstava "Ko je ubio Dženis Džoplin", novosadskog teatra. Predstava "Ko je ubio Dženis Džopin" rađena je po tekstu Tijane Grumić, a u režiji Sonje Petrović.

Ovo je priča o slobodi,  muzici, ljubavi, potrebi da se bude svoj, a opet drugačiji, da se voli i bude voljen bez osuda i ograničenja, a priču pripoveda ko drugi do sama Dženis Džoplin (Sonja Isailović).

Priča počinje od kraja, a ne od početka kako to obično biva. A da bismo došli do kraja potrebno je da se vratimo na početak i pronađemo odgovor na pitanje Ko je ubio Dženis Džoplin? Droga, alkohol, nerazumvanje porodice, društva ili nešto treće?

Davne 1970. godine u sobi 105 holivudskog hotela “Lendmark”pronađeno je beživotno delo 27-godišnje muzičke legende – Dženis Džoplin. Tu se završava i počinje njena priča.

Dženis napokon dobija priliku da progovori o svom životu i ispriča je gledaocu  koji je do sada upoznao kroz brojne filmove, knjige i muziku. Da li je slika koju ste imali o njoj zaista prava?

Prateći hronološki događaje koji su oblikovali njen život od najranijeg detinjstva, odnosa sa majkom, želje da bude svoja i slobodna, da razvije krila i pusti glas, do onih koje je volela i koji su nju voleli, kao i onih koji su posredno ili neposredno uticali na to da ona završi život u 27 godini života, publika upoznaje jednu drugu Dženis (Bojana Milanović).

Gledaoci su imali osećaj da listaju njen dnevnik i zajedno sa njom proživljavaju svaki trenutak bilo srećan ili tužan, koji se duboko urezao u njeno pamćenje i ostavio trag na duši. Svoj život ona nam je ispričala kroz smeh, suze i muziku, jer je muzika, kako bi ona kazala, univerzalni jezik koji razume svačije srce.

Publika je razumela i nagradila aplauzom svaki put kada bi pustila raskošni glas i zapevala, radovala se njenim uspesima i teško uzdisla kada bi naša junakinja naišla na nerazumevanje okoline, odbacivanje i ograničenja.

Kada je govorila o nastupu na Vudstoku pubika je imala osećaj da je i sama deo mase koja je brojala pola miliona ljudi. Poneta  ritom i emocijama publika je i sama ustala sa svojih stolica i zaplesala u ritmu muzike nesvesna vremena i prostora u kome se nalazi.

Nišlije su sa predstave izašle pune utisaka, nošene mišlju da društvo ubija slobodu.

Uloge tumače: Bojana Milanović, Sonja Isailović, Stefan Vukić, Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović, Petar Banjac, Filip Grubač, i Igor Sakač.

Podsetimo “Teatar na na raskrću” otvorila je predstava “Čudo Svetog Georija” niškog teatra. U takmičarkom delu festivala izvedeno je 6 predsatava, a pobednik festivala biće poznat večeras.

U čast nagrađenih biće odigrana predstava ,,Život se sa mnom mnogo poigrao” od 19:30h.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Grouplove
Za 2 minuta

Deadline

Grouplove
La Femme
Za 5 minuta

Le Sang De Mon Prochain

La Femme
Charlie Puth
Za 8 minuta

How Long

Charlie Puth
Leona Lewis
Za 11 minut

I Am

Leona Lewis
Elton John
Za 15 minuta

Don't Go Breaking My Heart

Elton John

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend