KoronarNI program Kultura

Prave vrednosti ipak postoje

Žanr koji uveliko osvojio srca čitalaca je epska fantastika. Gost Koronarnog programa je bio Miloš Petković, pisac epske fantastike, čije su se knjige našle u izboru lektira za srednje i osnovne škole. Sa njim smo razgovarali o značaju tog žanra, ali i uopšteno o značaju književnosti na rast i razvoj dece.

Svet mašte odrasli češće prepuštaju deci, pa nekad zaborave da su i oni sami bili deca i živeli u uverenju da je sve moguće. Ipak, ima onih koji se nisu odrekli mašte i deteta u sebi, te ona pomaže da se izraze, ali i pokažu drugima koliko je važno da se ne zaboravi umetnost maštanja.

,,Epska fantastika je ozbiljan podsetnik svima nama koji živimo u ovoj sumornoj, prljavoj i ponekad difuznoj svakodnevici da prave vrednosti postoje i da su neophodne,“ kaže Miloš Petković i dodaje da se upravo kroz epsku fantastiku predstavljaju pojedinci koji su voljni da se žrtvuju zarad opšteg dobra.

Kaže da podstiče decu da pravilno razvijaju maštu, starije koliko je važno ostati mlad duhom, ali i podiže ekološku svest kroz isticanje bliskosti sa prirodom.

,,Čovek je nekada u vreme Gutenbergovih novina za mesec dana dobijao onoliko informacija koliko danas dobije za osam sati. Naši mozgovi su preopterećeni, a Tolkin i njegove poruke kroz prelepu poetiku su suprotno od toga, pa tu leži značaj epske fantastike,“ kaže Petković.

Za njega prepuštanje epskoj fatastici nije bekstvo od stvarnosti, već  način života.

,,Mislim da su bajke putokaz za decu. One ih uče pravim vrednostima, a nekad razbukte njihovu maštu pa i ona postanu pisci. Mnogi krenu na glumu i na kraju dođu do Fakulteta dramskih umetnosti.“

Petković smatra da lošim uzorima ne treba pridavati pažnju ni medijski prostor. Savetuje da se ne pridaje značaj nečemu što je instant i što će biti kratkog daha, pa ubrzo završiti u kutiji “sve za 99“.

,,Mi smo gospodari i imamo daljinski u rukama. Obaveza nas starijih je da deci pokažemo ko mogu da budu uzori i zašto, ali da im ukažemo zašto neko to ne može da bude. To se prosto vidi u tome da li je neko nametljiv, agresivan ili su mu motivi samo popularnost i novac,“ ističe.

On kaže da u Srbiji postoji dovoljno putokaza da decu usmeravaju na prave puteve, ali da nekada ne mogu da dođu do izražaja. Roditelji bi, naglašava, trebalo da budu prvi koji ih usmeravaju.

Miloš Petković je do sada napisao brojne knjige, a po knjizi “Patuljci i Vile” napravljena je pozorišna predstava za decu. Osnovao je svoju školu kreativnog pisanja namenjenu svima koji žele da se literarno izraze.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 45 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 42 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 38 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 34 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend