Kultura

Predstavnik Srbije na Međunarodnoj izložbi izlaže u Nišu

U galeriji Art 55 otvorena je izložba likovnih radova akademskog slikara Marka Kusmuka. Izložba nosi naziv ,,Disonanca" i na njoj je predstavljeno 46 dela. Izložba je otvorena do 6. marta.

,,Prvi put izlažem u Nišu. Pred svaku izložbu sam ushićen jer ne znam šta da očekujem“, kazao je Kusmuk i dodao da je ovo njegova 18 samostalona izložba. Ističe da često osluškuje glas posetilaca izložbe, jer svako jedno umetničko delo doživljava na različit način. ,,Mene kao slikara interesuje kako posetilac moje delo doživljava, jer je to ono što mene pokreće.

Objašnjava da je izložba nastala kao likovni odgovor umetnika na izmenjenu stvarnost. Prema njegovim rečima u radovima se mogu prepoznati sva ona pitanja koja muče savremenog čoveka u situaciji koja mu je nepoznata, kao i emocije koje se smenjuju. ,,Reč je o nesvesnom prenošenju likovnih potreba i nervature koju ja ispoljavam.“

Ističe da naziv ,,Disonanca“ nije slučajno odabrao. ,,Disonanca je sprecifična. Prvenstveno po svojoj zvučnosti. Asocira nas na nešto što preživljavamo“, kazao je autor izložbe. Moju pažnju zaokuplja čovek sa svim svojim emocijama i svojim čulima. U mojim delima istaknute su uši, jer disonanca označava kompleks, odnos nesklad u zvučnosti između različitih tonova.  Jedna vrsta otuđenosti“, ističe Kusmuk.

Na pitanje novinarke da li je pandemija uticala na njegovo stvaralatvo, kaže da je njemu kao umetniku novonastala situcija omogućila da stvara. ,,Slikao sam od jutra do večeri, bez ometanja. Svaki moj rad je proživljen i preživljen. Iako su to bili mali radovi, jer nisam mogao da odem do ateljea, na njima se vidi posvećenost.“ Ističe da mu je period izolacije omogući da se posveti stvaranju, ali posle nekog vremena preovladava potreba za  socijalizacijom, za komunikacijom.

Kusmuk je za City Smart radio otkrio da će predstavljati Srbiju na Međunarodnoj izložbi Nordart u Regenzburgu u Nemačkoj. ,,Nastupam sa svoja četiri rada. Dve slike sa kojima učestvujem, predstavljene su na izložbi: ,,Dijalog“ i  ,,Surditas“ koja je nagrađena Zlatnim lavom u Veneciji i  prvom nagradom za crtež Fondacije Vladimira Veličkovića.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Ray Charles
Za 1 minut

Hit the Road Jack

Ray Charles
Zabranjeno Pusenje
Za 3 minuta

Srce Ruke Lopata

Zabranjeno Pusenje
Partibrejkers
Za 7 minuta

Zemljotres

Partibrejkers
Anica Dobra
Za 10 minuta

Svecane Bele Kosulje

Anica Dobra
Amy Macdonald
Za 15 minuta

Dream on

Amy Macdonald

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend