Hronika Kultura

Preminuo kompozitor i frontmen Balkanike Sanja Ilić

Foto: printscreen youtube
Kompozitor, muzičar i frontmen grupe "Balkanika" Aleksandar Sanja Ilić, preminuo je u 70. godini, prenosi RTS. Prema njihovim saznanjima, muzičar je preminuo od posledica koronavirusa.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine. Bio je uspešan kompozitor, a po obrazovanju arhitekta. Još kao šesnaestogodišnjak poslao je svoju pesmu “Baj, baj, baj” na jugoslovensko takmičenje za izbor za pesmu Evrovizije davne 1968. Na istom takmičenju, osam godina kasnije, 1976. u Opatiji, njegovu kompoziciju izvela je Bisera Veletanlić.

Kao mladić je nastupao u grupi Vragolani, a zatim u grupi San. Njegova pesma “Halo, halo” u izvođenju grupe Aske predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pesmu Evrovizije 1982. godine. Dve godine kasnije, Dado Topić i Slađana Milošević sa velikim uspehom snimaju njegovu kompoziciju “Princeza” koja je postala hit i nastupala na istom takmičenju.

Grupu Balkanika osnovao je 1998. godine, sa kojom organizuje i prvi koncert u junu 2000. godine. Sa Balkanikom je nastupao na koncertima širom sveta, a 2018. godine predstavljao Srbiju na takmičenju za pesmu Evrovizije.

Sanja je komponovao himnu za Crvenu zvezdu na tekst Ljubivoja Ršumovića “Sve što smo želeli, sve što smo hteli” sedamdesetih godina 20. veka. Pisao je i muziku za filmove i serije, među kojima su “Vukovar, jedna priča” i “Selo gori, a baba se češlja”.

Otac Sanje Ilića bio je takođe kompozitor Miodrag Ilić Beli, a njegov brat Dragan Ilić, član grupe Generacije 5. Bio je oženjen glumicom i nekadašnjom mis Jugoslavije Zlatom Petković, sa kojom ima sina Andreja. Nakon iznenadne smrti Zlate Petković, Sanja Ilić oženio se homeopatkinjom Tatjanom Karajanov.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 56 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 53 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 49 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 45 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend