Hronika Kultura

Preminuo Milan Minja Marković, još jedan od osnivača Lutajućih srca

Foto: printscreen
Jedan od osnivača i dugogodišnji član Lutajućih srca Milan Minja Marković preminuo je u sedamdesetprvoj godini života. Bio je kompozitor, muzički producent i dirigent.

Originalni članovi i osnivači Lutajućih srca bili su Spomenka Đokić (vokal), Milan Minja Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović – Mika Tambura (gitara, prateći vokal). Ove godine dobili su priznanje 11. januar, koje se dodeljuje istaknutim pojedincima i kolektivima koji su svojim delima zadužili grad.

Krajem prošle godine napustio nas je i Mika Tambura, još jedan od “Lutajućih srca”, muzičar i dugogodišnji radnik u kulturi. Spomenka Đokić nedavno je bila gošća City Smart radija, kada je u podkastu “Dok sam živa pamtiću Mikine suze” sentimentalno govorila o svojoj karijeri, dobijenom priznanju Grada i prijateljstvu sa Mikom.

Trio “Lutajuća srca” osnovan je 1970. godine. Grupa je bila aktivna 70-ih godina prošlog veka. Ubrzo nakon osnivanja, 1972. godine su pobedili na festivalu u Subotici sa pesmom “Još malo”. Kasnije su osvojili i nagrade na festivalima u Sarajevu i Zagrebu.

1973. grupa je predstavljala Jugoslaviju u Istočnom Berlinu, na 10. svetskom festivalu omladine i studenata. Iza Lutajućih srca ostale su pesme kao što su: “Jefimija”, “Brod za sreću”, “Pruži ruke”, “U poznu jesen”, “Poslednje jutro”, “Luta srce moje” i “Tiho, savim tiho”.

Milan Minja Marković posledenih godina nije nastupao sa Lutajućim srcima.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 44 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 41 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 37 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 33 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend