Kultura

Preti li gašenje Nišvil dzež muzeju?

Foto: City Smart
Nakon što su su eksponati ispred Nišvil dzež muzeja u Tvrđavi najpre proglašeni opasnim, a potom je inspekcija utvrdila da su bezbedni, Nišvil se u roku od mesec dana suočava sa još jednim u nizu problema. Problem se ovoga puta odnosi na skraćenje zakupa gradskog prostora u kome je i smešten Muzej sa dve na godinu dana. I dok gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da je Nišvilu mesto u Tvrđavi i da nema razloga za brigu, uprava festivala nije uverena da će on pod novim uslovima opstati na duže staze.

“Svakako da sve utiče na opštu atmosferu koju moj tim ima  u pripremi festivala. Činjenica je da Grad raspolaže prostorima na svojoj teritoriji i može da prekine kad god hoće zakupe. Osnovno pitanje je samo  koliko se to Gradu isplati ako taj segment dovodi turiste”, kaže direktor Nišvila, Ivan Blagojević.

Sagovornik  ističe da Muzej privlači pažnju turista koji posećuju naš grad, te su upravo fotografije ispred ovog zdanja naprisutnije na društvenim mrežama. S toga Džez muzej kao takav ne predstavlja samo hram muzike, već i nezaobilaznu turističku atrakciju.

“Privilegija je imati dzež festival, to nije tipično za Niš i jug Srbije gde su neki drugi zvuci prisutni”, kaže Blagojević i dodaje da je posle dvadeset osam godina uvršten među top deset najboljih svetskih festivala, a da li će doživeti i treću dekadu zavisiće od mnogo faktora,a jedan od njih je i opstanak muzeja, ali i jutstejdža.

Naime, da bi turisti i dalje uživali u postavci ovog muzeja, ali i fotografisali se sa eksponatima, Nišvil će morati da plati zakup same zgrade, ali isto tako i naknadu za zauzeće javne površine na kojoj se nalaze eksponati, ali i bina koja svako avgusta privlači veliki broj posetilaca.

“Nelogično je da dolazimo do raspravke ko je titular u Trvđavi, naime nama je Grad izdao zgradu muzeja, a sada se pojaljuje Opština Crveni krst koja bi da naplati zauzeće javne površine ispred samog praga”, priča Blagjević i dodaje da taj problem mora da se reši na nivou većih instanci.

Blagojević kaže da ukoliko zakup za zauzeće javne površine moraju da plate to će i učiniti kako bi Nišlije, ali i svi ljubitelji dzeža koji dolaze u naš grad zarad festivala imali potpuni ugođaj ovog avgusta, a od sledeće godine ove atrakcije neće biti. Da li Nišvil morati da plati dupli zakup nismo saznali jer iz Opštine Crveni krst do trenutka pisanja teksta nije stigao odgvor.

Ipak, gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da je Nišvilu mesto u Trvđavi i da za bojazan nema razloga: “Nema razloga da se Nišvil plaši da ostane bez prostora. Nama je značajno da taj Muzej bude na tom prostoru, a jednostavno zbog saradne i nalogom Državne revizorne insitucije da neke prostore, posebno prostore koji su zaštićenim zonama skratimo rok zakupa”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 16 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 12 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 9 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 4 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend