Kultura

Rekonstrukcija antičkog grada duža od izgradnje – ponovo pomeren rok za otvaranje nalazišta Medijana

Arheološko nalazište "Medijana", nekada nezaobilazan deo turističke ponude grada zatvoreno za posetioce više od tri godine. Sudeći prema najnovijim informacijama koje je na pres konferenciji u Nišu, saopštila premijerka Ana Brnabić, otvaranje se očekuje tek krajem godine.

“Ono što mi je još draže je da se istraživanja nastavljaju. Postoji još mnogo stvari ovde koje su vremenom zakopane, tako da i kada se otvori ovo za posetioce ove fenomenalni ljudi iz Medijane će nastaviti dalja istraživanja”, ističe premijerka.

Napominje da se u ovo arheološko nalazište u poslednjih 10 godina uložilo mnogo sredstva, te da  će uložiti koliko god je novca potrebno da se istraživanja i radovi nastave. Očekuje da Medijana podigne i broj turista i više od tri puta.

“Niš će stvarno biti administrativni, kulturni i turistički centar i svojevrsno želežničko i putno čvorište ovog dela Evrope kao što je to bio nekada u vreme Konstantina Velikog”, zaključuje Brnabić.

Zanimljivo je da se čelnici gradske i vrhovne vlasti pozivaju na nasleđe cara Konstantina i na njegovu sposobnost kao graditelja, a sami ne mogu da završe rekonstrukciju od 4,5 hektara koliko se uređuje  i to skoro četiri godine. “Ono što je zacrtano, što je realno i što je cilj to je ovih 4,5 hektara učiniti dostupnim posetiocima”, istakla je Vesna Crnogavac, v.d. direktorka Narodnog muzeja u Nišu.

Podsetimo kapije Medijane zatvore su od jeseni 2017. godine, a rok njenog otvaranja se iznova produžava. Na Salonu urbanizma, organizovanom krajem prošle godine, predstavljen  je i projekat uređenja arheološkog nazališta “Medijana”. Tom prilikom je  Miroljub Stanković, direktor Zavoda za urbanizam najavio završetak radova i otvaranje na proleće, ali se to nije desilo.

Otvaranje je potom odloženo zbog  Zahteva za zaštitu prava koji je uputila firma ,”Niković Company” koja prvobitno nije izabrana na tenderu. Ugovor sa ovom firmom potpisan je novembra meseca prošle godine. Iz Kancelarije za ekonomski razvoj tada su kazali da je krajnji rok za završetak radova 60 dana, ali tek nakon što se izvođač uveden u posao.

Ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, zimus je obišla  “Medijanu” i tom prilikom je najavljen početak radova na rekonstrukciji muzejske zgrade. Rekontrukcija je ubzo nakon toga i počela i tom prilikom je najavljeno otvaranje Medijane u junu. 

“Medijana” je  pre mesec dana dobila osvetljenje, a radovi na njegovom postavljanju su kasnili, što nikog nije iznenadilo, kao i činjenica da je rok ponovo pomeren za kraj leta, ali je premijerka ipak morala da razočara decu, jer čak i da đačke ekskurzije budu dozvoljene, nalazište neće biti otvoreno.

Građani se pitaju da li ponovo grade antički grad, kada mu toliko vremena treba da ga rekonstruišu. Ističu da je Rimljanima trebalo manje vremena da izgrade čitavo naselje, nego gradskoj vlasti da ga rekonstruiše i pitaju se kako bi car Konstantin reagovao da zna kako se prema njegovom nasleđu ophodimo.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 58 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend