Kultura Muzika

Rokenrol ponovo ujedinjuje naš region

U Niškom kulturnom centru prikazan je dokumentarni film pod nazivom ,,Električni orgazam za ljude budućnosti", povodom četiri decenije postojanja benda, ali i ,,novog talasa". Nakon projekcije filma brojna publika imala je priliku da razgovara sa Marijom Vukić, rediteljkom i Zoranom Radmilovićem -Švabom, članom benda ,,Električni orgazam".

Ideja za film rodila se kada su me u polu šali, polu zbilji pozvali da krenem sa njima na Američku turneju. Tog momenta se rodila ideja za film. Želela sam da ispričam priču o jednom regionalnom fenomenu koji već 40 godina opstaje, kazala je Marija Vukić, rediteljka. Istakla je da je ,,Električni orgazam“ pored ,,Prljavog kazališta“ jedini bend koji decenijama nastupa pod istim imenom.

,,Progovorila sam jezikom filma, u ovom slučaju dokumentarnog. Ono što sam želela je da u filmu imam samo članove benda. Želela sam da od njih, sa ove vremenske distance čujem kako je sve počelo. Kako je izgledao njihov put.“ Ističe da je želela da prikaže različitost njihove prirode. ,,Svako od njih ima različitu prirodu, a to u nekom konceptu rokenrola odlično funkcioniše.“

Zoran Radmilović Švaba kazao je da mu isprva novi talas nije bio blizak. ,,Nisam se osećao kao deo novog talasa. Ja sam ipak deo tog starijeg talasa. Tek posle par godina sam shvatio gde je tu suština i šta se dešava sa tom muzikom. “

Rediteljka je istakla da je film prikazan u zemljama bivše Jugoslavije. ,,Ono što je zanimljivo je da su svi slično reagovali, jer je ovaj bend regionalni fenomen. Ako ćemo nacionalno da ga odredimo nije on ni srpski fenomen, ni srpski bend. On je nastao u Jugoslaviji,“ ističe.

Dodaje da su film otkupile tri televizije. Njena želja je da film bude prikazan na šest tevelevizija u svakoj od bivših republika u isto vreme. ,,Ono što primećujem je da rokenrol i dalje ujedinjuje ovaj naš razbucani region, za razliku od nekih drugih fenomena koji oštre odnose“.

Publika je pozvala Švabu da dođu i održe koncert u Nišu, kao nekada davno u ,,Muzičkom klubu 81″. Na šta je on odgovorio da bi se rado prisetili starih dobrih vremena. I baš kao nekad pevali i svirali za Nišlije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Blackstreet
Za 1 minut

No Diggity

Blackstreet
E Play
Za 6 minuta

Aut

E Play
Del Arno Band
Za 8 minuta

Treci Svijet

Del Arno Band
Negative
Za 13 minuta

Ti Me Ne Volis

Negative
Jimmy Somerville
Za 15 minuta

Comment Te Dire Adieu

Jimmy Somerville

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend