Kultura Muzika

Roma jazzing Europe okuplja muzičare iz Srbije, Francuske i Belgije

Najavljen je projekat ROJAZE (Roma jazzing Europe) koji zajednički organizuju i realizuju festivali : ,,Welcome in Tziganie" (Seisan u Francuskoj), ,,Balkan Traffic" (Brisel, Belgija) i Nišville (Niš, Srbija). Predviđeno je da projekat počne avgusta meseca kada se Nišvil tradicionalno održava, a završi aprila 2023. u Francuskoj i Belgiji. U projektu će učestvovati 48  mladih džez muzičara romske, ali i neromskih nacionalnosti iz sve tri zemlje.

,,Zamišljeno je da projekat koji zajednički realizujemo sa partnerima iz Francuske i Belgije započne u Srbiji, avgusta meseca na Nišvilu. Projekat će trajati u naredne dve godine i za to vreme će romska i neromska omladina imati priliku da nauči puno o džezu. Svaka od zemalja učesnica formiraće kombinovani okrestar, a predviđeno je da u projektu učestvuje 48 muzičara, po 24 u svakoj godini. Projekat će se završiti aprila meseca 2023. godine u Francuskoj i Belgiji”, kazao je Ivan Blagojević, direktor Nišvil džez festivala.

Florian Kalvez direktor festivala ,,Welcome in Tziganie” u Francuskoj, kazao je da mu je čast što je deo ovako važnog projketa u kome će mladi iz Srbije, Francuske iz Belgije sarađivati i napraviti kvalitetnu razmenu muzike. Dodao je da su  2017. godine  ogranizovali koncert u čast Šabana Bajranovića kralja romske muzike. I da su danas imali priliku da posete spomenik muzičaru u njegovom gradu.

Direktor festivala ,,Balkan Traffic”, Nicolas Wieers kazao je da projekat predstavlja pre svega  kulturnu razmenu i da je kao tako jako važan ne samo za muziku i kulturu, nego i saradnju među zemljama u Evropi.

Projekat se realizuje uz podršku ,,Kreativne Evrope”, koja će pokriti 50% troškova. Blagojević je istakao da je  Nišvil je jedini dobitnik projekta Kreativne Evrope. ,,Ovo je drugi put da niški festival dobije ovakav projekat. Očekujem da nam pomogne Ministratvo kulture, ali i sam Grad, kazao je on.”

Dodao je da će se Nišvil održati u avgustu mesecu kako je planirano, ali će ove godine raspolagati sa manjim budžetom. Planirano je Nišvil otvori Džulijan  Marli, a zatvori ga Goran Bregović sa Big bendom.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 38 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 35 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 31 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 27 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend