KoronarNI program Kultura

Sloboda ne ume da peva, kao što su sužnji pevali o njoj

Povodom 60. godišnjice smrti pesnika Branka Miljkovića, u ,,Koronarnom“ programu City Smart radija ugostili smo Milicu Milenković, pesnikinju, knjiiževnu kritičarku i profesorku srpskog jezika i književnosti. Danas, više od pola veka kasnije, postavljamo pitanje: „Da li će sloboda umeti da peva, kao što su sužnji pevali o njoj“? I tragamo za odgovorom.

„Kada bi mene neko upitao ko je bio Branko Miljković? Ja bih mu odgovorila: Pesnik i princ pesnika. Baš ona sintagrma koja se vezuje za njegovo ime. Otišao je tako mlad, a u stvari ostavio jedno veliko i značajno pesničko delo. Malo po opusu“, a ogromno po značaju, kazala je Milenkovićeva. Dodaje da kada god neko razmišlja o njemu vidi pesnika, baš onakvog kakav bi jedan pesnik trebalo da bude.

Celog života govorio je o poeziji, razmišljao i promišljao o njoj i ostavio nam u nasleđe svoje pesme. Napominje da ih nikada do kraja ne možemo pročitati jer uvek iznova pozivaju na nova čitanja i nova tumačenja. Ako za primer uzmemo antologijsku ljubavnu pesmu „Uzalud je budim“, možemo je tumačiti i čitati na puno načina. Postoji mnogo svedočenja o tome kako je nastala. Jedno od tih svedočenja svodi se na devojku Ružu koja je stradala u Drugom svetskom ratu i bila u nekoj vrsti kome. Svi su ponavljali pitanje kada će se probuditi? Ali niko nije imao pravi odgovor. Ona se  nažalost nikaka nije probudila. Kažu da je tada Branko napisao pesmu.“

„Pesma za nas predstavlja jedno lepo ljubavno zaveštanje. Zavet mladalačkoj ljubavi. U kasnijim pesmama nemamo toliko ljubavnih motiva. U njima ima simbola, a sam pesnik je usredsređen na građenje nacionalnih simbola.“ Zanimljiva je pesnička paralela i tumačenje dve ljubavne pesme, koju su napisali pesnici iste generacije, izašli iz skamija literalne družine „Njegoš“.

Objašnjava da se pesnička i duhovna paralela mogu sagledati kroz dvoje pesnika tog vremena: Branka Miljkovića s jedne i Gordane Todorović sa druge strane, poput muškog i i ženskoh principa u srpskoj poeziji. U pesmi „Uzlad je budim“ imamo prisutan motiv „mrtve drage“, ženu koju on nikako ne može da probudi u simboličkom smislu, kod Gordane Todorović imamo nepostojećeg dragog onoga koji se želi, priziva, ali ne postoji. U obema pesmama ima ljubavnih motiva i obe pesme ulaze u red najlepših ljubavnih pesama u našoj književosti, ističe sagovornica.

Na pitanje da li danas na 60. godišnjicu smrti imamo odgovor na pitanje:  „Da li će sloboda umeti da peva, kao što su sužnji pevali o njoj?“  Sagovornica kaže da sloboda danas ne ume da peva, kao što su sužnji pevali o njoj. „U tom stihu vidi se nada tih sužnjih, želja za slobodom. Branko i pesnici tog vremena su deca rata. Iskusili su ga, preživeli i pevali o najvišem idealu kome su težili. Mi danas, za razliku od njih imamo slobodu, ali ne umemo da pevamo o njoj,“ zaključila je Milenkovićeva.

Dodaje, da je Branko Miljković danas živ, imao bi 87 godina i verovatno bi često dolazio u Niš. Kada bi došao u Niš,  sigurno bi ponovio tu svoju misao iz 1960. Godine: ,,Niš se toliko izmenio, za mene je on u ovom trenutku kao neki drugi grad. Samo su prijatelji ostali isti.“

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Annie Lennox
Za 2 minuta

Precious

Annie Lennox
Anastacia
Za 6 minuta

I'm Outta Love

Anastacia
Everything Everything
Za 9 minuta

Night of the Long Knives

Everything Everything
Simply Red
Za 12 minuta

If You Don't Know Me By Now

Simply Red
Selah Sue
Za 16 minuta

Please (Ft.Cee-Lo Green)

Selah Sue

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend