Kultura

Svetski dan “Ratova zvezda” u duhu Džedajskog pokreta

Povodom internacionalnog dana Star Wars-a, Džedajski pokret organizuje događaj “May the 4th”, koji će trajati u naredna četiri dana. Program će ove godine zbog pandemije biti održan u digitalnom formatu, a publika će moći da prati dešavanja putem njihovog zvaničnog JuTjub kanala. Početak je zakazan za danas u 16h.

Džedaji ističu da ljubitelji Ratova zvezda ni ovog 4. maja neće ostati uskraćeni za razgovore i radionice sa tematikom kultne epske fantastike, iako će biti održana u drugačijem formatu.  Miloš Antić iz ove organizacije kaže da će tokom lajv striminga gledaoci moći da čuju o čemu su pričali sa srpskim rediteljem i profesorom, Stevanom Filipovićem, ali i da uživaju u popularnim scenama filmova iz ove franšize.

“Budući da je kreativnost bitna sila džedaja, pripremili smo za gledaoce jedan opušteni razgovor sa spisateljicom Žanom Polijakov i piscima Veliborom Petkovićem i Dejanom Kostićem, koji će pokušati da odgovore da li je pero moćnije od mača, ili ti light saber-a. O aktivizmu i sećanjima na neka davna vremena, vremena kada je Star Wars bio jedna nova i eksluzivna ideja govorićemo sa Goranom Antićem, ocem osnivača Džedajskog porkreta i Borislavom Đurićem, aktivistom, borcem za građanska prava i NLP Trenerom”, istakao je Antić.

Objašnjava da će ove godine otvoriti neke važne teme “od aktivizma i pisanog stvaralaštva, pa do nekih urbanijih vidova kreativnosti, kao što su hip-hop, freestyle i vizuelna kreativnost”.

Dodaje da nisu zaboravili ni ljubiteljke Ratova zvezda, koje će imati jedinstvenu priliku da nauče kako da naprave frizuru poput princeze Leje. Dok će najverniji fanovi moći da provere svoje znanje u kvizu koji su Džedaji pripremili.

“Kako bi taj deo bio što zabavniji, u goste smo pozvali dvojac Stereo Bananu i devojku koja se javnosti predstavlja kao Kraljica_Vila, koja je širom Evrope već poznata zahvaljujući svom umetničkom radu”, ističe Antić.

Otkrivaju da  vredno rade i na pripremi takozvane fundraising kampanje za Kamp za decu bez roditelja na Vlasini – “Sila prati hrabre”. Kampanja bi trebalo da počne u junu, a za tada najavljuju i Džedajske sletove na Vlasini. Potom će se, kažu, fokusirati na organizovanje tradicionalnog Džedajkona.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 17 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 13 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 10 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 6 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend