Društvo Kultura

Trg bi trebalo da simboliše duh i istoriju grada

Gradski centralni trgovi treba da budu prepoznatljivi, da odišu istorijom i prenose na gradjane i putnike namernike duh grada. Renoviranje trga još uvek nije završeno, kao ni renoviranje tvrđavskog mosta. Iako zadovoljan kako za sada izgleda šetalište, naš poznati arhitekta Hadži Ivan Redi podelio je svoje viđenje dosadašnjih radova u gradu za čitaoce City Smart portala.

Obezličene forme u urbanom prostoru utiču na to da se slika o gradu iskrivi, a istorija grada ne ispriča do kraja, što posebno važi za glavni gradski trg, istakao je Hadži Ivan Redi.

,,Glavni gradski trg treba da ispriča istoriju Niša, od Nemanjića do danas. Mora da bude najkvalitetniji uređeni prostor, od najkvalitetnijih materijala. Ako proučite srednjovekovne gradove ili bilo koje mediteranske, videćete da je glavni gradski trg od ploča koje su izdržale stotine godina. Taj prostor je mentalna slika svakog građanina.“

Foto: City Smart radio

On ističe da je materijalima zadovoljan, ali mu se ne sviđa uvođenje novih formi koje su, prema njegovom mišljenju, nepotrebne. Novu fontanu na trgu okarakterisao je kao bezličnu i bez informacija o gradu.

,,Ja nisam neko ko arhitekturu fontana posmatra kroz renesansne ili barokne forme, pa da su tu nalaze skulpture riba i drugih vodenih bića, devojke sa ćupom iz koje izvire voda i tome slično. Radi se o tome da detalji i informacije koje se dobijaju na takvom prostoru treba da prenesu da je to Niš, a on mora da ima svoju prepoznatljivost“, rekao je Hadži Ivan Redi.

Pored toga, ističe Redi koji se dugo bavio urbanizmom, lokacija na kojoj se nalazi fontana je loša jer je to mesto vetrovito, pa će biti problema ako se vodoskoci pod udarima vetra prelamaju i kvase trg.

,,Poenta je u tome šta gradimo i koliko koristimo, i to ne u materijalnom smislu nego u intenzitetu doživljaja,“ističe. Ovako koncipirana fontana će biti „vidljiva“relativno mali broj dana u toku godine.
Na Trgu se, inače, već nalazi velika fontana, koja, prema mišljenju Hadži Ivana, već dobro funkcioniše. Osim toga, nova fontana se nalazi na samo tridesetak metara od obale Nišave, pa to dodatno obesmišljava samu fontanu.

Pre nekoliko godina podneo je inicijativu da se podigne spomenik kralju Milanu, koji je bio na čelu Кneževine Srbije, kada je Niš oslobođen posle petstotina godina ropstva. Spomenik je trebao da bude baš na mestu nove fontane, ali ta ideja nije odobrena od strane urbanističkih službi Grada.

On podseća da je kralj Milan bio na čelu Srbije kada su joj pripojena četiri okruga, medju njima i Niški, i kada je postala nezavisna država Sveta. Biti nezavisan, prema njegovim rečima, je nešto najviše što može da se dogodi jednoj zemlji, pa zato i smatra da ova istorijska ličnost treba da bude dobro upamćena.

,,To je nešto što mi ne smemo da izgubimo iz segmenta kulture pamćenja srpskog naroda“.

Tvrđavski most nije farban 60 godina

Prema rečima Hadži Redija, tvrđavski most, koji je svojom elegantnom formom davao pečat savremenom Nišu, ovom rekonstrukcijom će izgubit svoj izvorni oblik.
Most je projektovao krajem pedesetih godina prošlog veka naš nišlija, prof. Jovan Canić, dipl.ing gradj. To je bio prvi most te vrste u Jugoslaviji izgrađen od domaćeg čelika, domaćih projektanata i domaćih izvođači. Za ovaj projekat dobio je prestižno priznanje grada Niša ,,Oktobarska nagrada“, koja se dodeljivala za vrhunska ostvarenja povodom Dana grada.
,,Mi danas rušimo ogradu mosta, stavljamo nove materijale (siguronosno staklo), za čije održavanje sam vrlo skeptičan, menjamo nivelete, itd. Jednom rečju, eliminišemo njegovo značenje i njegovo istorijsko postojanje.“

Hadži Redi je, već mnogo ranije, ukazivao i na to da most nije decenijama farban.

,,U jednom trenutku su počeli da propadaju trotoari. Betonske ploče, koje su bile montažne, a nisu bile zaštićene, počele su da propadaju i da se u njima otvaraju rupe, koje su primitivno zatvorene metalnim pločama, da bi na kraju, posle dugog vremena, bili uradjeni novi trotoari. I usmesto da se danas most obnovi (zamene oštećeni delovi), ispeskari i zaštiti, a onda konačno i ofarba, i pusti da živi onako kako ga je moj profesor projektovao i gradio, on je kvazi modernizovan“, rekao je sa žaljenjem.

Centralni gradski trg će uskoro dobiti novi izgled. Ostaje nam da vidimo da li će, ipak, biti više sluha da zažive ideje arhitekate Hadži Ivana Redija, nišlije, koji svoj grad gleda srcem.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 8 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 5 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
On Air!

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Za 2 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
Za 5 minuta

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend