Kultura

U duhu narodnog stvaralaštava – Festival ćilima u Oficirskom domu

Foto: PIxabay
Tradicionalna manifestacija „Čuvari nasleđa“ koja ima za cilj promociju starih zanata i očuvanje nasleđa predaka, održaće se u petak i subotu 26. i 27. maja od 10 do 22 č. na platou kod Oficirskog doma. U okviru manifestacije biće organizovan i „Sajam ćilima“, te će posetioci imati priliku da vide nasleđe kojim se jug ponosi.

Pored izložbe čilima,  biće zastupljeni i mnogi drugi proizvodi domaće radinosti,  a kako bi preneli znanje i mladim naraštajima približili stare zanate, organizatori su pripremili niz kreativnih radionica.

„Pripremili smo razne radionice kako za najmlađe sugrađane tako i za one starije. Dobrodošli su svi oni koji žele da se oprobaju u tkanju, vezu ili nauče neku drugu veštinu“, poručuje Maja Sević iz Udruženja Višnje, koje je i organizator manifestacije.

Prvog dana manifestacije od 18 sati na programu je radionica ukrašavanja domaćih kolača,  namenjena najmlađim posetiocima, koji će moći da saznaju koje su postastice deo naše tradicionalne kuhinje, kako se prave, ali i da se zaslade.

Organizatori nisu  zaboravili ni na nešto starije sugrađane te su u ponudi i druge radionice: radionica pustovanja vune,  oslikavanja na staklu, te učenje tehnika tkanja i veza. Sve radionice su besplatne, a dobrodošli su svi oni koji žele da nauče nešto novo.

Manifestacija „Čuvari nasleđa“ organizuje se šesti put za redom, dok je „Festival ćilima“ relativno mlad jer je ovo druga godina kako se održava u Nišu. Događaj se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Niša.

Inače, manifestacija posvečena tradiciji se ove godine se održava u isto  vreme kada  i Gastro−turistički festival, te će oni koji dođu imati priliku da uživaju u dobroj hrani, ali i kulturnim sadržajima.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend