Kultura

U hramu Vaskrsenja Hristovog u Nišu otvorena biblioteka

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija u parohijskom domu hrama Vaskrsenja Hristovog pri Hilandarskom Metohu u Nišu svečano je otvorena biblioteka,,Starac Nikanor Hilandarac". Biblioteka sadrži preko 3000 naslova.

,,Verujemo da je ovo samo početak, i da će biblioteka koju ovde vidimo da se širi i da raste i da bude na korist svih građana Niša”, kazao je Episkop niški G. G. Arsenije, nakon osvećenja. On je uručio blagodarnice koje je bratstvo hrama namenilo svim zaslužnim pojedincima i institucijama, koji su pomogli da se oformi ova biblioteka.

Sa formiranjem biblioteke bratstvo hrama je, pod rukovodstvom starešine hrama i upravitelja Biblioteke protojereja Bobana Stojkovića, započelo tokom vanredne situacije proglašene u našoj zemlji 2020. godine, usled pandemije virusa Kovid 19, piše u saopštenju. Tokom jedanaest meseci prikupljeno je par hiljada knjiga. Od toga je izabrano više od tri hiljade naslova sa tematikom pravoslavlja. Odabrani naslovi naslagani su na policama biblioteke Hrama.

Formiranje biblioteke pomogli su donatori, kao  Narodna biblioteka ,,Stevan Sremac” u Nišu. Bibliotekari zaposleni u gradskoj biblioteci sredili su kompletnu bibliotečku građu.Matica srpska, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Grada Beograda i Službeni glasnik, Centar za crkvene studije, Centar za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu i Međunarodni centar za pravoslavne studije, donirali su značajan broj knjiga i time obogatili biblioteku.

Biblioteka je nazvana po  Starcu Nikanoru Hilandaracu koji je obnovio Hilandarski Metoh u Nišu. Datum svečanog otvaranja 4. mart izabran je zbog njegovog  usksnuća u Gospodu pre 31 godine, piše u saopšteju.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 26 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 29 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 33 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 37 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 41 minut

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend