Kultura

U planu sanacija i rekonstrukcija zgrade Kolonije u Sićevu

U planu je sanacija i rekonstrukcija zgrade Likovne kolonije u Sićevu kako bi se omogućio boravak mladih rezidecijalnih umetnika tokom čitave godine, najavljuju nadležni.

Za likovne umetnike  koji ovih dana borave u Sićevu u okviru Likovne kolonije organizovan je  prijem u Gradskoj kući na kome je bilo reči o unapeđenju rada nastarije kulturne manifestacie u gradu. Umetnici su kazali  da uživaju u lepotama Sićevačke klisure u kojoj pronazale isnpiraciju za svoja dela, ali i dodaju da bi slična okupljanja trebalo organizovati češće pre svega jer stvaraoci iz različitih krajeva imaju priliku da se okupe na jednom mestu razmene znanja i iskustva, te stvore dela koja ostaju.

Jedan takav predlog stigao je od umetnice iz Slovenije. „Predložila sam da umetnici u Sićevu borave tokom dva dva meseca i na taj način vide selo u različitim delovima leta, ali i zime i da to ovekoveče na svojim delima. Na taj način bi povezali ne samo kulturu i umetnost već i turizam, jer bi umetnici predstavili sve lepote Sićeva u različitim mesecima“, navodi Cvetka Hojnik.

O tome je govorila gradska većnica zadužena za kulturu i turizam Andrijana Anastasov. „Jedan od predloga je bio da Galerija savremene likovne umetnosti ima programe koje će održavati nekoliko umetnika u toku cele godine u zgradi Likovne kolonije Sićevu, kako bi to bilo i bolje za naš Grad i čuvenu zbirku, i kako bi to spojili u nešto korisno i lepo “, navodi i dodaje da će o tome razgovarati sa upravom Galerije te da najpre predstoji sanacija objekta u Sićevu, pa tek onda novi programi koji će unaprediti sam rad ove ustanove.

Kada je reč o predlogu umetnika direktorka Galerije Emilija Ćosić Bilić navodi  da će predlozi biti razmotreni. „Ja sam više za to da se održavaju rezidencijalni programi tokom čitave godine i taj predlog sam prihvatila uz opasku da će nam se onda fond obogatiti prikazom Soćeva u jesenjem i zimskom periodu“.

Podsetimo, Likovna kolonija “Sićevo” najstarija je srpska i jugoslovenska umetnička kolonija, a osnovana je 1905. godine, na inicijativu čuvene slikarke Nadežde Petrović. U kontinuitetu se održava od 1964. godine. Ovogodišnja Kolonija  se održava od 1. do 10. septembra u Sićevu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 36 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 33 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 29 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 25 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend