Kultura

Umetnici čuvaju nasleđe Nadežde Petrović – večeras počinje Likovna kolonija „Sićevo“

Osmoro umetnika iz zemlje i inostranstva uzeće učešće u ovogodišnjoj Likovnoj koloniji "Sićevo" koja se održava u periodu od 1. do 10. septembra. Svečano otvaranje kolonije zakazano je za večeras od 19 sati.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuju:  Ljiljana Šunjevarić iz Užica, Milorad Mladenović iz Beograda, Drago Simić iz Loznice, Aleksandar Pavićević iz Niša, Strahil Petrovski iz Kumanova u Severnoj Makedoniji, Cvetka Hojnik iz Murske Sobote u Sloveniji, beogradsko-londonska umetnica Lidija Antanasijević i beogradsko-londonski slikar Zoran Veljković.

Umetnici će u narednih deset dana imati priliku da se upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem grada na Nišavi, da obiđu manastire, uživaju u netaknutoj prirodi Sićeva, i da pronađu ispiraciju za svoja dela.

„Program rada Kolonije tradicionalno sadrži i detaljnije upoznavanje učesnika sa kulturno-istorijskim nasleđem – poseta manastirima u okolini i obilazak kulturnih spomenika Niša, odnosno Tvrđave, Medijane i Ćele-Kule“, navode iz Galerije savremene likovne umetnosti.

Radovi likovnih umetnika obogatiće zbirku Likovne kolonije koji se ostavljaju na čuvanje, muzeološku obradu i zaštitu i stručnu prezentaciju u realizaciji Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Dela nastala u okviru Kolonije će po završetku manifestacije  biti izložena u Paviljonu u Tvrđavi, te će ljubitelji umetnosti imati prilike da uživaju u njima.

Likovnu koloniju Sićevo organizuje Galerija savremene likovne umetnosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Grada Niša.

Podsetimo, Likovna kolonija “Sićevo” najstarija je srpska i jugoslovenska umetnička kolonija, a osnovana je 1905. godine, na inicijativu čuvene slikarke Nadežde Petrović. U kontinuitetu se održava od 1964. godine.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 51 minut

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 48 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 44 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 40 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend