Umetnost

Likovna kolonija u Svetosavskom parku okupila umetnike iz cele Srbije

Multimedijalno udruženje umetnika "Car Konstantin“ i Gradska opština Medijana organizuju likovnu koloniju koja će trajati do subote. Umetnici iz cele Srbije će u naredna tri dana stvarati u Svetosavskom parku, a građani će imati priliku da posete koloniju i prisustvuju samom čini rađanja dela. Slike nastale u okviru likovne kolonije biće prodate na javnoj licitaciji, a sav prihod od prodaje biće doniran u humanitrane svrhe.

“Ideja za umetničku koloniju rodila se prošle godine, kada smo se prvi put okupili. Želeli smo da napravimo prostor u kome bi se okupljali umetnici po uzoru na Monmartr”, priča Goran Stojanović iz Udruženja “Car Konstantin”.

Umetnička kolonija u Svetosavskom parku razlikuje se od drugih likovnih kolonija jer su umetnici u stalnom kontaktu sa publikom, koja ima uvid u sam proces, umesto u finalni proizvod i koja neposredno utiče na njihov rad.

Foto: M.Đ.

“Kolonija se održava u parku i to je za nas umetnike  izazov, jer ne smo direktno izloženi publici, koja ima uvid u čitav proces stvaranja, kazala je slikarka Lidija  Šarović (umetničko ime: Mina). Sagovornica objašnjava da je umetniku potrebna tišina kada stvara, ali je sada sam prostor izmešten, te je stvaralac primoran da se prilagodi novoj situaciji.

“I publika se prilagođava, jer svedoči činu “rađanja” jednog umetničkog dela, umesto da pokušava da pronikne u značenje slike na zidu neke galerije,” ističe umetnica.

Na koloniji učestvuje  15 umetnika iz cele Srbije. Goran Nikolić– Pikaso, Boža Milić – Tisin, Bata Anđelković – Bata od Vučja, Slavoljub Todorović – Zorkin, Lidija Mina Šarović, Janko Piljak, Olivera Lola Adžić, kao i mladi autori Jelena Tošić, Milica Kostić, Đorđe Ilić, samo su neki od umetnika koji će u naredna tri dana boraviti u Nišu.

Platna i pribor za za slikanje umetnicima je obezbedila Gradska opština Medijana koja je i pokrovitelj ove manifestacije. Slike nastale na likovnoj kolonijii biće ponuđene na javnoj aukciji, a sav novac od prodaje slika biće uplaćen u humanitarne svrhe. O tome kome će sredstva biti namenjena odlučiće sugrađani.

Svečano zatvaranje kolonije predviđeno je za subotu popodne.

Podsetimo prva likovna kolonija u Parku Svetog Save organizovana je 2020. godine u susret slavi Gradske opštine Medijana, Sveta Petki, sa ciljem da postane tradicionalna.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 11 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 8 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 4 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za -0 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend