Obrazovanje Umetnost

Mlada niška umetnica ilustrovala dva udžbenika za Medicinski fakultet

Foto: privatna arhiva
Ljubav prema nauci i umetnosti opredelio je put Nišlijke Katarine Baćević. Po struci master farmaceut, po talentu umetnik, kroz šalu će vam reći, da je zapravo umetnik koji je u slobodno vreme farmaceut. Dokaz za to ćete pronaći u njenim delima, a simbiozu nauke i umetnosti najbolje ćete prepoznati ukoliko samo zavirite u udžbenike " Osnovi savremene farmaceutske prakse" autora Ivane Nešić, Ivane Damnjanović i Nikole Stefanovića i "Priručnik iz farmakoterapije pregled odabranih slučajeva" autora Nikole Stefanovića i Ivane Damnjanović, koje je ilustrovala.

„Nakon završenih studija, vratih se opet na fakultet, ali kao ilustrator – imala sam čast da ilustrujem dva udžbenika – „Osnovi savremene farmaceutske prakse“ (2021) autora Ivane Nešić, Ivane Damnjanović i Nikole Stefanovića i „Priručnik iz farmakoterapije pregled odabranih slučajeva“ autora Nikole Stefanovića i Ivane Damnjanović“, kaže ponosna Katarina.

Objašnjava da su ilustracije spoj njene dve velike ljubavi farmacije i umetnosti. “ Tu sam spojila farmaciju i crtanje, mnogo mi je lakše bilo da crtam na temu koju sam izučavala godinama, znala sam tačno šta treba naglasiti ilustracijom. U toku studiranja sam često crtanjem bolje pamtila, učila“, ističe ona.

Foto: privatna arhiva

Na pitanje gde crpe ispiraciju, ova kreativna Nišlijka objašnjava da se često prepusti umetnosti. “ Skiciranje obično počinjem idejom, i onda se prepuštam procesu gde me ꜥlinija vodiꜥ – u smislu da crtam sa asocijacijom ili daljim dodavanjem detalja kako mi koji u trenutku padne na pamet. Kao da misao ide tek korak ispred povlačenja linija i onda se sve to sklapa u celinu. Inspiriše me kontrast crno-belo, a od nedavno koristim i boje. Uglavnom radim digitalno, na tabletu“.

U razgovoru nam je otkrila i da udžbenici matičnog fakulteta nisu prvi koji je njena ruka ilustrovala. „Prva knjiga kojoj je udahnula život bila je ꜥNa putu do vrhaꜥ, Vlastimira Miletića“ priseća se Katarina i dodaje sa su potom usledile i mnoge druge, a sa svakom novom ilustracijom, rastao je i opus njenih dela.

Ako se uplovite među stranicama knjige „Igrate li šah na posluꜥ gore pomenutog autora,  ꜥSa druge strane obloga“ Bogdana Stevanovića Blogdana;“Razgovor sa majkom Božjom“ Stojana Bogdanovića,ꜥBela Evaꜥ i ꜥCrna Evaꜥ Miloša Švonjꜥ prepoznaćete Katarinin likovni rukopis.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Doctor And the Madics
Za 2 minuta

Spirit in the Sky

Doctor And the Madics
Osvajaci
Za 6 minuta

Dusa Kad Izneveri

Osvajaci
Regata
Za 9 minuta

Andrea

Regata
Patti Smith Group
Za 13 minuta

Because the Night

Patti Smith Group
Emerson, Lake & Palmer
Za 16 minuta

C'est La Vie

Emerson, Lake & Palmer

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend