Obrazovanje Umetnost

Mlada niška umetnica ilustrovala dva udžbenika za Medicinski fakultet

Foto: privatna arhiva
Ljubav prema nauci i umetnosti opredelio je put Nišlijke Katarine Baćević. Po struci master farmaceut, po talentu umetnik, kroz šalu će vam reći, da je zapravo umetnik koji je u slobodno vreme farmaceut. Dokaz za to ćete pronaći u njenim delima, a simbiozu nauke i umetnosti najbolje ćete prepoznati ukoliko samo zavirite u udžbenike " Osnovi savremene farmaceutske prakse" autora Ivane Nešić, Ivane Damnjanović i Nikole Stefanovića i "Priručnik iz farmakoterapije pregled odabranih slučajeva" autora Nikole Stefanovića i Ivane Damnjanović, koje je ilustrovala.

“Nakon završenih studija, vratih se opet na fakultet, ali kao ilustrator – imala sam čast da ilustrujem dva udžbenika – “Osnovi savremene farmaceutske prakse” (2021) autora Ivane Nešić, Ivane Damnjanović i Nikole Stefanovića i “Priručnik iz farmakoterapije pregled odabranih slučajeva” autora Nikole Stefanovića i Ivane Damnjanović”, kaže ponosna Katarina.

Objašnjava da su ilustracije spoj njene dve velike ljubavi farmacije i umetnosti. ” Tu sam spojila farmaciju i crtanje, mnogo mi je lakše bilo da crtam na temu koju sam izučavala godinama, znala sam tačno šta treba naglasiti ilustracijom. U toku studiranja sam često crtanjem bolje pamtila, učila”, ističe ona.

Foto: privatna arhiva

Na pitanje gde crpe ispiraciju, ova kreativna Nišlijka objašnjava da se često prepusti umetnosti. ” Skiciranje obično počinjem idejom, i onda se prepuštam procesu gde me ꜥlinija vodiꜥ – u smislu da crtam sa asocijacijom ili daljim dodavanjem detalja kako mi koji u trenutku padne na pamet. Kao da misao ide tek korak ispred povlačenja linija i onda se sve to sklapa u celinu. Inspiriše me kontrast crno-belo, a od nedavno koristim i boje. Uglavnom radim digitalno, na tabletu”.

U razgovoru nam je otkrila i da udžbenici matičnog fakulteta nisu prvi koji je njena ruka ilustrovala. “Prva knjiga kojoj je udahnula život bila je ꜥNa putu do vrhaꜥ, Vlastimira Miletića” priseća se Katarina i dodaje sa su potom usledile i mnoge druge, a sa svakom novom ilustracijom, rastao je i opus njenih dela.

Ako se uplovite među stranicama knjige “Igrate li šah na posluꜥ gore pomenutog autora,  ꜥSa druge strane obloga” Bogdana Stevanovića Blogdana;”Razgovor sa majkom Božjom” Stojana Bogdanovića,ꜥBela Evaꜥ i ꜥCrna Evaꜥ Miloša Švonjꜥ prepoznaćete Katarinin likovni rukopis.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 54 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 51 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 47 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 43 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend