Umetnost

Mural kao način odavanja počasti znamenitim ženama koje su ostavile trag u vremenu

Lik i delo Jovanke Bončić Katerinić, Nišlijke, koja je kao prva studentkinja Više tehničke škole u Darmšatu u Nemačkoj stekla diplomu 1913. godine ovekovečeno je na fasadi Društva arhitekata Niša. Život ove znamenite žene ispirisao je dvoje mladih umetnika Stefana Stojanovića i Tamaru Osmajlić, da joj onako kako to najbolje i umeju, odaju počast u rodnom gradu.

Tamara i Stefan su nam u razgovoru otkrili da su se radeći na projektu bliže upoznali sa likom i delom ove znamenite Nišlijke, koja ih je inspirisali na stvaranje.

Jedan od autora murala, Stefan ističe da ga je posebno obradovalo kada je čitajući biografiju Jovanke Bončić saznao da je jedan deo života provela u Vranju, gde je i sam rođen. “Isčitavajući njenu biografuju otkrio sam da je pohađala Gimnaziju Bora Stanković u Vranju što me je odbradovalo. Osetio sam prisnost jer i sam dolazim otuda”, kaže Stefan i dodaje kroz smeh: “Vranjanac crta u Nišu ženu koja je pohađala srednju školu iz njegovog grada”.

Tamara koja je i sama pronašla vezu sa onom čiji je lik oslikala ističe da njihova međusobna spona počiva na arhitekturi. “Ona je bila arhitekta, a ja u svom osnovnom crtežu često koristim arhitekturu i iz toga izvlačim portrete, s toga sam ubacila te neke elemente u ovaj mural”, priča umetnica i dodaje da je važno svaku istorijsku ličnost koja je ostavila trag otrgnuti zaboravu, ap osebno kada se ima u vidu da je reč o ženi i to onoj koja je išla ispred svog vremena.

Sagovonici ističu da je oslikavanje murala jedan od vidova odavanja počasti znamenitim ličnostima, te da pored toga što ovaj vid umetničkog izraza ostaje kao trajni zapis, ali i svedočanstvo, te da predstavlja i jednu važnu istorijsku lekciju.

“Murali su idealan način da znamenite ličnosti otrgnemo zaboravu, a mislim da je to u poslednje vreme postao trend. Tako je recimo sa skulpturama značajnih ličnosti za koje svi znaju pa se ustali u žargonu i kažemo nađimo se kod te skulpure ili te ličnosti, što znači da je veoma značajan taj spomenik”, objašnjava Tamara i dodaje da se na taj način građani najbolje upoznaju sa nekom ličnošću koja je ostavila trag.

Stefan na to dodaje da se na oslikavanjem murala ukazuje na drugačiji način nego što je to bilo ustaljeno kroz istoriju, kroz spomenike, skulpture i biste. “Nastupila je era murala i dolazimo do toga da značajne ličnosti budu oslikane na fasadama zgrada što je vrlo značajno jer se eto nešto značajno desilo na nekom ćošku pa intrigira ljude da saznaju više o tome”.

Podsetimo, mural je deo projekta “Izuzetne žene Srbije” koji zajednički sprovode Cenatar za ženske studije u Beogradu, Embassy of the Netherlands in Serbia and in Montenegro i Kulturni centar GRAD. Ovo je peti po redu mural od ukupno deset koji će biti posvećen ženama koje su ostavile trag u vremenu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 47 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 44 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 40 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 36 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend