Umetnost

Mural u Balkanskoj ulici spoj različitih senzibiliteta i likovnih rukopisa umetnika

Foto: City Smart
Mural, ali i dela smeštena u izložbenim vitrinama ulične galerije "Mezanin" Balkanskoj ulici, po tematici slična, po medijumu izražavanja različita, čine neraskidivu celinu i čini se kao da pozivaju užurbane prolaznike da zastanu na čas i posvete im pažnju, tragajući za značenjima koje su vešte ruke umetnika iscrtale na zidu.
Foto: City Smart, mural

Slučajni susret i potraga za alatom za oslikavanje u jednoj farbari rezultirao je osnivanjem umetničkog sastava “Hesoyam” koji čini petorica umetnika različitog senzibiliteta, ali i veliki broj dela takozvane “ulične” umetnosti. Jedno takvo delo sada krasi i  fasadu u Balksansoj ulici u Nišu, a oslikali su ga Andrej Krstić Chenipe, Jovan Ćurčić Quam  i Vuk Đurić Endo.

“Deluje kao da je jedna osoba radila, ali se ujedno i vidi da je zajedničko delo. Jedna osoba je svedena, druga haotična, treća je miriran tip, a to su ujedno i naši senzibiliteti na zidu”, kaže kroz osmeh Vuk Đurić Endo jedan od kreatora murala.

Muralista objašjava da je ovo zajedničko delo spoj različitih likovnih rukopisa i da baš u tome leži njegova autentičnost. ” Ovde smo kao i u većini naših zajendičkih akcija odabrali istu paletu. Tematiku, kaže zagonetno Vuk, možda imamo ili pak nemamo, a možda je gradimo vremenom. Dok stvaramo mi ulazimo jedan drugom u deo rada i tu nema ljutnje.”

Delo kao takvo,  uklopilo se u koncept ulične galerije, te svaki slučajni ili namerni prolaznik zaveden lepotom murala, postaje publika dok učitava paletu značenja, tumačeći ga iznova i iznova. Pored murala za koji se može reći da je stalna postavka galerije na otvorenom, publika će imati priliku da vidi i radove trojice umetnika, a naziv izložbe je simbolično nazvan “3×3” jer je svaki od autora odabrao da se nišlijama predstavi kroz tri samostalna rada.

Foto: City Smart

“Delo komunicira sa printovima. Ovo je ulična galerija te smo razmišljali šta da predstavimo i odlučili se za digitalne printove koji se nalaze i na samim radovima, te ova dva, na izgled različita dela, komuniciraju jedno sa drugim, a publika ima potpuni doživljaj”, zaključuje Vuk.

Podsetimo, Galerija Mezanin jedan je od sedam projekata koji je Lokalna fondacija Niš podržala na prvom konkursu i 2021. godini.  U želji da lokalnim umetnicima koji kroz svoja dela skreću pažnju na važna društvena pitanja, pruži prostor za predstavljanje i promociju istih neformalna grupa “Čaj odličan”,  došla je na ideju da napravi uličnu galeriju u našem gradu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 56 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 52 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 49 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 45 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend