Umetnost

Na licitaciji slika Slaviše Stankovića Zeke

Foto: LFN
Na novoj licitaciji Lokalne fondacije Niš nalazi se fotografija ženskog akta iz bogate kolekcije poznatog niškog umetnika fotografije Slaviše Stankovića Zeke. Početna cena je 4.000 dinara, a građani će za nju moći da se nadmeću do ponedeljka, 17. maja, u 12 sati.

Licitacija se odvija na fejsbuk stranici Lokalne fondacije Niš. Fotografija je odštampana na platnu, a dimenzije su 70x90cm. Građani će ovu cenu moći da dobiju ukoliko budu licitirali sa iznosom većim od početnog.

Slaviša Stanković Zeka je Nišlija koji se fotografijom bavi od 1989, a izlaže od 1997. godine. Umetnik je fotografije USUF-a (Udruženje samostalnih umetnika fotografije) od 2008. godine, a bio je foto-amater prve klase Foto saveza Jugoslavije.

Učestvovao je na više od sto izložbi u Srbiji i inostranstvu, dobitnik je oko 40 nagrada za fotografiju. Udruženje zanatlija Nišavskog okruga mu je dodelilo zvanje Majstora fotografije 1999. godine. Foto savez Srbije ga je 2003. godine svrstao među deset najboljih umetničkih fotografa.

Mnogobrojni radovi Slaviše Stankovića Zeke postali su sastavni deo muzejskih, galerijskih i privatnih zbirki u zemlji i svetu. Priznati umetnik fotografije za sebe kaže da je ovaj posao izabrao jer mu je to potrebno kao vazduh. 

“Sve će se izmeniti kada se oslobodimo stida dok igovaramo reč ljubav! U njoj je prava umetnost. Eto… to je svo moje majstorstvo”, poručuje Slaviša Stanković Zeka. 

LFN zahvalila se Ivanu Tošiću i radnji za uramljivanje i izradu umetničkih predmeta “Foto finiš” iz čije je kolekcije dobila ovu umetničku fotografiju.

Lokalna fondacija Niš licitacijama prikuplja novac za pomoć i podršku idejama Nišlija za lepši grad. Ovo je peta po redu licitacija u drugom krugu. Prethodno je potpisan CD i ploča niškog benda Eyot prodat po ceni od 7.200 dinara, dok je lopta košarkaša Partizana prodata za 35.000 dinara. Na licitaciji se našlo i 20 primeraka knjige “Kako sam autostopom stigao do Ginisa”, kao i dres RK Železničar iz Niša.

Sredstva koja prikuplja Lokalna fondacija namenjena su za podršku lokalnoj zajednici. Prikupljen novac će im Trag fondacija duplirati. Sredstva prikupljena ovim putem, na drugim aktivnostima, kao i kroz donacije pojedinaca, organizacija i kompanija biće vraćena lokalnoj zajednici.

Inače, na prvom konkursu LFN sedam projekata dobilo je novac kojim će moći da realizuju planirane aktivnosti. Ovi projekti uskoro će početi da se realizuju. Lokalna fondacija Niš o svemu će obaveštavati javnost na svojoj fejsbuk stranici. Početak realizacije planiran je za sredinu maja.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Maneskin
Za 0 minuta

Fear For Nobody

Maneskin
Bruno Mars, Anderson.Paak, Silk Sonic
Za 2 minuta

Leave the Door Open

Bruno Mars, Anderson.Paak, Silk Sonic
Dope Lemon
Za 6 minuta

Rose Pink Cadillac

Dope Lemon
Jungle
Za 11 minut

Talk About it

Jungle
Lola Lennox Ft. Annie Lennox
Za 14 minuta

Wherever You Go

Lola Lennox Ft. Annie Lennox

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend