Umetnost

Neobičan hobi jedne Nišlijke – prizore iz mašte pretvara u slike i igračke od vune

Nišlijka Nina Spasić prizore iz mašte pretvara u stvarnost, a od alata koristi raznobojno pletivo i oštru iglu. Dečji crteži često posluže kao šema za njene kreacije, te pustovane slike i igračke koje pravi imaju posebnu draž. Rukotvorine iz njene radionice Nišlije su imale priliku da vide na prvoj izložbi pustovanih slika u Deli prostoru ovog vikenda.

Nina, kojoj su pustovane slike postale hobi, ali i omiljen način umetničkog izraza prvi put se sa ovom tehnikom susrela pre pet godina na jednom sajmu rukotvorina. Bila je kako kaže to ljubav na prvi dodir.

Umetnička pustolovina u kojoj je sve moguće počela je kao igra, a umetnica kaže da je za svakog kretivca važno da prepusti detetu u sebi da se igra. „Uglavnom pratim sliku ali se ponekad desi da me stvaralački proces odvede u drugom smeru pa delo dobije drugačiji oblik“, kaže Nina.

Inspiraciju pronalazi u svom okuženju, a često se desi da ideja za neko delo, uglavnom igračke potekne sa dečjeg crteža. „Vrlo često mi sin nacrta sliku, pa prema njoj pravim igračke“, priča sagovornica koja je od vune načinila dijapazon raznih igračaka koje mališanima odmah zapadnu za oko.

Sagovornica ističe da joj je za pojedine slike potrebno i po nekoliko sati dok zahtevnija dela iziskuju kontinuirani rad koji se meri danima. Za samo jedan predmet mi je potrebno od šest do osam sati nesprestanog rada, a za neke zahtevnije radove potrebno je čak i po više dana. Čitav proces je ustvari vrlo zanimljiv jer je i materijal takav da sa njim mora da se radi vrlo pažljivo, ali je istovremeno i važno da onaj ko radi sa materijalom poštuje njegovu suštinu“, objašnjava ona.

Ljubav prema pustovanju prenela i svojoj deci, ali i mališanima sa kojima pravi razne rukotvorine u „Dedinoj garaži“. „U radu sa mališanima koristi tehniku mokrog pustovanja koje je manje zahtevno i lakše za rad. Poenta svog mog učenja je prenošenje ove tehnike na generacije ali i pivezivanje sa prirodom i povaratak sebi.“ kaže Nina.

I zato i nemoj da vas iznenadi ako vam se u trenutku dok posmatrate neku od njenih slika osmeh ne razlije licem – to se dete u vama smeši.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Beloved
Za 4 minuta

Sweet Harmony

Beloved
Kmaro
Za 9 minuta

Femme Like You

Kmaro
Al Green
Za 12 minuta

Let's Stay Together

Al Green
Bane Lalic & Mvp
Za 16 minuta

Celu Noc I Celi Dan

Bane Lalic & Mvp
Iriefm
Za 19 minuta

Putevi

Iriefm

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend