Umetnost

Niš dobio prvu uličnu galeriju u Balkanskoj ulici

Balkanska ulica u Nišu postala je dom uličnoj galeriji "Mezanin", namenjoj umetnicima koji se izražavaju u sferi alternativne umetnosti. Lokalni umetnici dobili su svoj prostor specifičan po tome što su slučajni prolaznici njihova publika.

“U nedostatku galerijskog prostora koji promoviše bitne pravce kulture kao što su ilustracija, strip, kolaž, foto i video umetnost, oformili smo uličnu galeriju Mezanin koja pored promocije navedenih medija ima za cilj i poboljšanje životnog prostora u Balkanskoj ulici koju vidimo kao reprezenta kulturnog života u gradskom okruženju“ kažu iz neformalne grupe Čaj odličan.

Nišlije su na otvaranju ulične galerije Mezanin imali prilike da pogledaju izložbu koja prikazuje dve decenije rada neformalne grupe “Čaj odličan”, a koja je i upriličena povodom jubileja.

Na otvaraju su nastupili: Goran Živković, niški pisac i pesnik,  koji je publici predstavio svoj novi projekat ‘Radio/bluz/mašina’, Bokerini i Zorić&Sojer (O.k.o.t.).

Neformalna grupa Čaj odličan postoji dvadeset godina i bavi se ilustracijom i stripom, sa fokusom na alternativni smer izražavanja. Projekat otvaranja ulične galerije sprovodi se uz podršku Lokalne fondacije Niš i kluba Fidbek.

“Umetnost treba da bude ulična, umetnost treba da bude u industrijskim krugovima, u kvartovima gde živite, umetnost nije sterilna i ona treba da pripada svima”, poručuju iz Lokalne fondacije Niš koja je podržala projekat.

Otvaranje ulične galerije Mezanin jedan je od sedam projekata koji je Lokalna fondacija Niš podržala na prvom konkursu i 2021. godini.

Mezanin su podržali i Džedaji, a Miloš Antić iz ovog pokreta kaže da je javna galerija mali korak koji vodi velikim kulturnim pobedama.

“Običan čovek kad šeta ulicom važno mu je da prođe kroz lep enterijer, i kući kada sedimo važno nam je da naša soba bude inspirativna. Naš Niš je naša soba i ovakve stvari su jedan inovativan pristup jer svaki umetnik može da se izrazi, a prolaznici u ovom slučaju publika, mogu da vide to delo, prepoznaju se i oplemene dušu”, kaže Antić i objašnjava na koji način su se uključili u priču.

Sagovornik ističe da su podržali umetničku priču kroz Vibli Voblija (Wiblly Wobbly), socijalno preduzeće koje podržava nezavisno finansiranje raznih organizacija, fondacija i malih neformalnih inicijativa kroz prodaju majici, cegera šolja, koje su oslikali lokalni umetnici.

Sav prihod od prodaje namenjen je daljem radu galerije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Morten Harket
Za 3 minuta

Do You Remember Me

Morten Harket
Diys
Za 6 minuta

At Night

Diys
Riovolt
Za 10 minuta

It Ain't Over Till It's Over

Riovolt
Dusty Springfield
Za 14 minuta

Son of a Preacher Man

Dusty Springfield
Santana (Ft. Tina Turner)
Za 16 minuta

The Game of Love

Santana (Ft. Tina Turner)

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend