Umetnost

Segmenti prošlosti koji ne smeju da izblede

Foto: privatna arhiva
Umetnici Božica Milojević, Vladimir Cvetković i Marko Nikodijević okupljeni oko grupe TIMAKUMUS ispisali su bojom i četkicom istoriju na jednoj fasadi u Svrljigu. Ovekovečili su umetnici one koji su, kako to sa velikanima obično i biva, ostavili trag svojih stopa u istoriji i kulturi. Junak Radojko Tričković Sajtar, pesnikinja Gordana Todorović, na margine istorije potisnuta, a potom zaboravu otrgnuta i kulturolog Sreten Petrović, svi ponikli na svrljiškom tlu, prikazani su kroz sive tonove kao segmenti prošlosti kojima ne smemo dozvoliti da izblede.

„Ideja je bila da na muralu u samom centru grada prvenstveno prikažemo ličnosti od najveće bitnosti za Svrljig. Sve kolege iz udruženja su se iz prve složile da bi to bili Sreten Petrović i Gordana Todorović koji su od izuzetne važnosti za kulturu uopšte a koji potiču iz okolnih sela Svrljiga. Pored njihovih portreta na muralu je prikazan i Radojko Tričković Sajtar koji je od velike istorijske važnosti za Svrljig kao i prikaz travara u senci kao simbol plodnog tla Svrljiga“, priča Božica.

Umetnica objašnjava da su izbor tonova nije slučajan, te da su ih kroz sive tonove predstavili kao segmente prošlosti kojima ne smemo dozvoliti da izblede s toga je ovaj mural i lekcija i opomena.“Marko i ja smo se trudili da što vernije prikažemo portrete Sretena i Gordane što je sa obzirom na veliku površinu fasade bilo prilično izazovno ali rekla bih na kraju uspešno“, priča umetnica i dodaje da je za skicu bio zadužen njihov kolega Vladimir Cvetković.

Na muralu se, kaže umetnica radilo svega šest dana, ali se njegov značaj ogleda u tome, što će svi oni koji tuda prođu moći da se pod(sete) onih koji su ostavili trag u vremenu. „Neki građani su na ovaj način po prvi put čuli uopšte za Gordanu i Sretena što nam je ustvari izuzetno drago. Nadam se da će ove dve velike ličnosti u buduće mladima koji su se možda na ovaj način sa njima upoznali poslužiti kao uzor“, priča sagovornica.

Blažica nam je otkriila da mladi umetnici planiraju da oplemene još tri fasade u Svrljigu i sem što će imati prilike da pokažu svoj talenat, slučajnim prolaznicima će na taj način moći da prenesu  važnu po(r)uku da je prošlost ta koja našu oblikuje budućnost.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

SuperHeavy
Za 1 minut

Miracle Worker

SuperHeavy
Willy Deville
Za 5 minuta

Demasiado Corason

Willy Deville
Orion
Za 9 minuta

Sumnjam

Orion
Stereo Banana
Za 13 minuta

Sve Je Bolje

Stereo Banana
Zdravko Colic
Za 16 minuta

Sinoc Nisi Bila Tu

Zdravko Colic

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend