Umetnost

Studentkinja Fakulteta umetnosti osvojila prvu nagradu na takmičenju u Ekvadoru

Foto: S.S.
Sara Stojanović, studentkinja Fakulteta umetnosti osvojila je prvu nagradu za turistički plakat, na internacionalnom takmičenju “Signú Concurso 2021” u Ekvadoru. Selektovani radovi će biti izloženi u San Francisko de Kitu, glavnom gradu Ekvadora.

Sara, inače studentkinja četvrte godine na Departmanu za primenjene umetnosti, Fakulteta umetnosti kaže da je takmičenje predstavljalo izazov za kreativce.

“Zbog opširnosti teme, jako je teško odabrati prave i karakteristične elemente nekog mesta ili države tako da budu opšte poznati, posmatračima uočljivi i jasni, a da u samom prikazu ne budu kliše”.

Kako kaže uz sugestuju mentorki koje su je vodile kroz čitav proces došla je da ideju da se veže za samo jedan element – svakodnevni život u Vijetnamu.

“Tako sam došla na ideju da svoju digitalnu ilustraciju svakodnevnog života u Vijetnamu, primenim kroz lepezu, simbolom južnih i zapadnoazijskih zemalja, koju sam ručno pravila, zatim je fotografisala i napravila pročišćenu i svedenu kompoziciju”, kaže Sara.

Sagovornica je podelila sa nama da se iznenadila kada je stigla vest o nagradi, jer je od konkursa prošlo par meseci, a ona već izgubila nadu.

“Bila sam vrlo iznenađena kada sam dobila obaveštenje jer je prošlo par meseci od konkursa, povratnih informacija nije bilo, tako da sam pomislila da je selekcija radova već izvršena i da moj nije među odabranim. Najveća nagrada je samo priznanje stručnog žirija, što meni kao studentu grafičkog dizajna mnogo znači”, ističe Sara.

Rad je nastao pod mentorstvom red. prof. dr um. Slavice Dragosavac i asist. dr um. Jovane Nikolić.

Među 750 plakata pristiglih iz celog sveta, u najužoj selekciji kategorije turistički plakat našao se i rad Jovane Milojević, studentkinje četvrte godine Fakulteta umetnosti u Nišu.

Selektovani radovi će biti izloženi u San Francisko de Kitu, glavnom gradu Ekvadora, a datum i vreme izložbe će naknadno biti objavlјeni.

Takmičenje je organizovao Fakultet za arhitekturu i urbanizam u Ekvadoru, a ovogodišnja edicija bila je posvećena dizajnu studentskih plakata u četiri kategorije

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jace Everett
Za 2 minuta

Bad Things

Jace Everett
Zombies
Za 4 minuta

She's Not There

Zombies
Pavlov's Dog
Za 7 minuta

Julia

Pavlov's Dog
Marillion
Za 10 minuta

Kayleigh

Marillion
Eros Ramazzotti
Za 14 minuta

Cose Della Vita - Can't Stop Thinking of You (Duetto Con Tina Turner)

Eros Ramazzotti

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend