Umetnost

Umetnici s juga pomažu niškoj Ginekološko-akušerskoj klinici

Prošlogodišnja kolonija Foto: M.Đ.
Treća likovna kolonija koju organizuju Multimedijalno društvo umetnika "Car Konstantin" i Gradska opština Medijana održava se u periodu od 11. do 15. jula. Učenici kolonije borave u odmaralištu "Gaj" u Divljani gde stvaraju umetnička dela koja će na jesen biti prodata na humanitranoj aukciji. Prihod od prodaje slika namenjen je Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Dvanaestoro umetnika, različitiih likovnih rukopisa okupilo se na ovoj kulturnoj manifestaciji kako bi dali svoj doprinos zajednici. Likovna publika će radove nastale u okviru kolonije imati priliku da vidi na jesen, kada će biti organizavana humanitrana aukcija. Prihod sakupljen tim putem biće po  prosleđen Ginekološko-akušerskoj klinici  Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Umetnike je po tradiciji ugostio predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić koji se osvrnuo na humanitrani karakter ove manifestacije. „Cilj je sakupljanje sredstava za Ginekološko – akušerskukliniku u Nišu, kroz promociju kulture i likovnog stvaralaštva“, kazao je Kocić i pozvao građane i kompanije da pokažu društvenu odgovornost i učestvuju u aukcijama, koje će biti organizovane na jesen.

Po rečima jedne od učesnica kolonije, Jelene Stošić, profesorice crtanja i oblikovanja iz Niša, Divljana je izuzetno inspirativan prirodni ambijent za umetnike. „Pozivamo mlade umetnike da učestvuju u humanitarnim događajima i aktivnostima, jer dobro se, uvek dobrim vraća“, poručila je umetnica.

Osim Jelene Stošić, na ovogodišnjoj koloniji učestvuju i brojni drugi umetnici s juga: Goran Nikolić– Pikaso iz Doljevca, Bata Anđelković -Bata od Vučja, Jelena Krstić, Suzana Milojević, Milovan Penkov i Boža Milić– Tisin iz Niša, Slaviša Ljubomirović iz Svrljiga, Ljubomir Cekić iz Prokuplja, Gvozden Antić iz Vladičinog Hana i Branislav Milenković – Palma iz Vučja.

Zatvaranje kolonije je zakazano za petak 15. jul od 11 sati u Parku Svetog Save.

Podsetimo, prva likovna kolonija humanitranog karaktera održana je 2020. godine godine, u Parku Svetog Save, u susret Svetoj Petki, krsnoj slavi Gradske opštine Medijana.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend