Politika Umetnost

Umetnička izložba prekinuta zbog posete Zorane Mihajlović, nadležni nemaju komentar

Foto: GSLU
Izložba “O koristi i šteti istorije za život”, autora Radoša Antonijevića, u organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti prekinuta je sedam dana nakon zvaničnog otvaranja. Gradske vlasti su zatražile da izložba bude privremeno sklonjena kako bi u tom prostoru bio održan sastanak ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa načelnicima upravnih okruga. Međutim, kako autora nisu obavestili o izmenama u prigodnom roku, a zbog tehnički zahtevne montaže same instalacije, koju nije moguće demontirati i ponovo postaviti u kratkom roku, izložba je morala da bude trajno prekinuta.

“Organizatori su me obavestili da izložba mora da bude sklonjena zbog nekakvog sastanka u organizaciji Vlade Republike Srbije. Tek kasnije sam saznao o čemu se tačno radilo”, kazao je za City Smart radio, Radoš Antonijević.

Dodaje da sastanak kao takav uopšte nije sporan, ali način ophođenja jeste. “Znate, za mene lično, taj sastanak uopšte nije sporan, ali je sporno to što neko u istitucijama grada Niša radio svoj posao i nije planirao aktivnosti na vreme, te se na kraju rešilo da je najmanja šteta da se jedan umetnik i njegov rad izbace iz galerije”, ističe sagovornik.

Prema navodima Antonijevića, taj sastanak nije bio najavljen ni organizatorima, ni njemu, niti je bio budžetski i organizaciono planiran. “Napominjem da ja nisam demonstrativno prekinuo izložbu. Prekid je posledica neadekvatnog ponašanja gradske uprave koja me nije obavestila preko galerije da se sastanak planira i da mi svoje aktivnosti tome prilagodimo.”

S obzirom na to da je reč o tehnički zahtevnoj montaži čitave instalacije, koju nije moguće demontirati i ponovo postaviti u kratkom roku, odlučio je da skrati trajanje izložbe, prvobitno planirane do 11. juna. “Proces montaže i demontaže je složen i traje više radnih dana. Osim toga novčana sredstva za finansiranje tog postupka ne postoje, jer kako sam već rekao to nije planirano”, napominje sagovornik.

Ističe da je iz tog razloga odlučio da izložba bude trajno prekinuta i da umesto dvadeset osam dana pred niškom publikom bude svega sedam dana. “Dakle sve je uradila gradska uprava prvo svojim nečinjenjem jer nikoga nisu obavestili šta planiraju, a kasnije sa bahatom naredbom da se moja izložba skloni zbog njihovih aktivnosti”, ističe sagovornik.

Na pitanje novinarke koje korake će dalje preduzeti, Antonijević odgovara da mu je jedini cilj bio da stučnu i zainteresovanu javnost  obavesti o činjenicama da je izložba zatvorena i ništa više od toga. “Po mom mišljenju to je trebalo da uradi ili služba za odnose sa javnošću Grada Niša ili Galerija savremene likovne umetnosti. Pošto je zvanično obaveštenje izostalo, morao sam kao pojedinac da informišem javnost jer me na to obavezuje i moj javni ugled i kodeks ponašanja profesora Univerziteta umetnosti u Beogradu”, zaključuje sagovornik.

Kontakirali smo direktorku Galerije savremene likovne umetnosti, Emiliju Bilić i postavili joj pitanja u vezi sa iznenadnim sklanjanjem postavke na šta je ona kratko odgovorila “Nemam komentar”.

Podsetimo izložba je otvorena 13. maja i trebalo je da traje do 11. juna. Međutim njenom zatvaraju prethodio je sastanak ministarke i načelnika okruga održan 24. maja, koji je Sotirovski i najavila novinarima nekoliko dana ranije.

Povodom dešavanja u Nišu oglasilo se Međunarodno udruženje likovnih kritičara – AICA-Srbija, ULUS, SULUV, Stanica, NKSS. Oni su u zajedničkom saopštenju oštro osudili bahato ponašanje predstavnika Gradske uprave Grada Niša i potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, zbog prekida izložbe zarad organizovanja sastanka ministarke sa načelnicima okruga na temu energetske efikasnosti.

Uz napomenu da je događaj zbog koga je prekinuta izložba mogao biti organizovan u nekom drugom prostoru, u saopštenju se “ukazuje na nedopustivo ponašanje predstavnika gradske vlasti Grada Niša, koje govori o neznanju, neprofesionalizmu i nepoštovanju rada lokalne institucije kulture (GSLU), a takođe i o nepoštovanju prema samom autoru i njegovom delu, kao i prema celokupnom polju kulture.

“Oni su dalje zatražili daresorno ministarstvo i Gradska uprava Grada Niša hitno reše problem prostora ove galerije, a takođe da se umetniku Radošu Antonijeviću i kustosima GSLU uputi javno izvinjenje, da se umetnik finansijski obešteti i da mu se obezbedi naknadni termin za izlaganje u ovoj ili narednoj godini uz kompletno finansiranje izložbe“.

U međuvremenu se oglasilo i ministrastvo energetike. Prema njihovim navodima sastanak je najavljen šest dana ranije, a njima je rečeno da je prostor oslobođen.

Oficirski dom je inaće dat na korišćenje GSLU 2017. godine, nakon što je bila primorana da se iseli iz prostora nekadašnje Galerije “Srbija“ koja je od 2013. godine bila predmet restitucije, a počela je da radi u jesen 1993. godine.

Program Galerije “Srbija“ nastavljen je u junu 2017. godine u Oficirskom domu, a tadašnji gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio je da će gradske vlasti kupiti nov galerijski prostor koji bi mogao da bude pandan Galeriji “Srbija”.

Povodom nezavidnog položaja u kojem se našla Galerija “Srbija” zbog procesa restitucije i odnosa gradskih vlasti prema kulturi, uoči njenog preseljenja u prostor Oficirskog doma, tadašnji direktor GSLU Milić Petrović podneo je ostavku.

Sotirovski je nedavno na jednoj koneferenciji najavila da bi Niš mogao da dobije novi galerijski prostor.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Alessia Cara
Za 4 minuta

Here

Alessia Cara
Kovacs
Za 7 minuta

Diggin

Kovacs
Meg Myers
Za 10 minuta

Running Up That Hill

Meg Myers
Kurt Maloo
Za 14 minuta

Day of the Man With a Heart of Gold

Kurt Maloo
Honne
Za 18 minuta

What Would You Do (feat. Pink Sweat)

Honne

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend