Umetnost

Umetničko nasleđe Nadežde Petrović predstavljeno u Nišu

Povodom obeležavanja sto pedeset godina od rođenja Nadežde Petrović u umetničkom Paviljonu u Tvrđavi otvorena je izložba "Modernost i nacija", autora Lidije Merenik i Igora Borozana. Postavka obuhvata reprezentativni izbor od pedeset dela umetnice iz kolekcija četiri ustanove: Narodnog muzeja Srbije, Umetničke galerije "Nedežda Petrović" Čačak, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Nadežda je svojim stvaralaštvom i društvenim angažmanom povezala rodni Čačak, Minhen u kome je sticala i usavršavala slikarske veštine, Italiju i Francusku kolevke umetnosti, Niš kome je zaveštala najstariju koloniju na Balkanu i Valjevo, grad u kome je preminula radeći kao dobrovoljna vojna bolničarka.

„Mi smo na ovaj način zaokružili Nadeždin put, odnosno njen veličantsveni opus koji počinje školovanjem u Minhenu i prati njen kopletan razvojni put, akoji smo prikazali kroz odabir od pedeset najznačajnih dela. Nadežda je živela u inostranstvu, vraćala se domu svome. Volela je Srbiju, želela je na svaki način da istakne taj nacionalni momenat srpskog naroda, a isto tako univerzalnost međuljudskih odnosa približavajući ljude i pokrećući južnoslovenske ideje„, kazala je Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Sagovornica je dodala da nije slučajno da ova izložba gostuje u Nišu, jer je baš jug Srbije imao značajnu ulogu u njenom životu i stvaralaštvu. Davne 1905. godine, u selu Sićevo nadomak Niša, uz velike napore, trud i zalaganje, osnovala je Prvu jugoslovensku umetničku koloniju, preteču današnje Kolonije Sićevo koja se u kontinuitetu održava čitavih šest decenija.

 „Sićevo je jedan impuls koji je povezao i ostale Slovenske narode. Ona ga je počela i započela, ali je oko Sićeva dovela i druge slovenske narode Hrvate i Slovence i 1905. ustanovila Koloniju, a izložba dela sa te Kolonije prikazana su 1907. baš u Narodnom muzeju Srbije“, ističe Borić Brešković.

Nišlije će izložbu moći da vide do 5. jnauara, a ako pažljivo posmatraju sigurno će prepoznati predele živopisne Sićevačke klisure koje je Nadežda pre mnogo decenija ovekovečila na paltnu. Ulaz je slobodan.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Nick Cave And the Bad Seeds
Za 1 minut

Where the Wild Roses Grow (Duet With Kylie Minogue)

Nick Cave And the Bad Seeds
Robert Gray
Za 5 minuta

Just a Loser

Robert Gray
Turtles
Za 9 minuta

Happy Together

Turtles
Elektricni Orgazam
Za 12 minuta

Debela Devojka

Elektricni Orgazam
Plejboj
Za 15 minuta

Superstar

Plejboj

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend