Kultura

Uručeni ugovori za odobrene projekte u oblasti kulture i mobilnosti umetnika

Na Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti kulture i mobilnosti umetnika stiglo je 53, a odobren je 31 projekat. Grad je u te svrhe opredelio ukupno pet miliona dinara iz budžeta.

Gradska većnica resorno zadužena za oblast kulture i turizma, Andrijana Anastasov ističe da je su na ovogodišnjem konkursu prednost dali podsticanje kulturnih programa iz oblasti muzike, očuvanje kulturno – istorijskog nasleđa Niša, negovanje kulture sećanja grada Niša i podsticaj razvoja kreativnih industrije i savremenog stvaralaštva.

Komisija nije imala nimalo lak zadatak da odabere najbolje, koji su danas dobili ugovore. Projekti su raznovrsni i svaki od njih, na poseban način, doprinosi kulturnom razvoju samog grada.

“Primetili smo kod naših mladih članova  želju da malo više uče o fotografiji te se tako rodila ideja da ih edukujemo na tu temu, ali i da s obzirom na to da postojimo više od jednog veka napravimo i izložbu i na neki način oživimo stare fotografije, tako što će se novi članovi slikati na tim davno zabeleženim mestima”, kaže Darko Pavlović, uz Saveza izviđača Grada Niša i dodaje da će obuku proći 30 članova.

Sredstva je dobilo i Udriženje stvaraoca Niša “Car Konstantin”, a Novica Ranđelović predsednik Udruženja i autor “Enciklopedije znamenitih ličnosti Niša” ističe da će novac iskoristiti za drugo dopunjeno izdanje ove veoma važne knjige koja je predstavlja svedočanstvo minulih vremena.

Na spisku projekata u kulturi našao se i onaj koji se odnosi na očuvanje tradicije, te je tako Udruženje za negovanje tradicije “Višnje” dobilo je sredstva za realizaciju projekta “Čuvari nasleđa” koji kako mu i samo ime kaže ima za cilj očuvanje tradicije.

“Kroz ovaj projekat mladi uče tajne starih zanata i čuvaju tradiciju. Naše vrednosti su ručni radovi. Učimo mlade naraštaje da pletu, vezu, tkaju, sve ono što su radile naše bake”, kaže Maja Sević iz Udruženja.

Grad je za projekte u oblasti kulture i mobilnosti umetnika opredelio 5 miliona dinara iz budžeta, za razliku od prošle godine kada je budžet iznosio skoro milion dinara manje.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 54 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 51 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 47 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 43 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend