Kultura

Za stogodišnjicu rođenja Duška Radovića u Nišu obezglavljena bista

Foto: J.M.
Vek od rođenja znamenitog Nišlije, Dušana Radovića, pesnika, pisca, novinara, aforističara i TV urednika njegovi sugrađani su dočekali sa polomljenom bistom. Spomen-bista u neposrednoj blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta podignuta Radoviću u čast, od letos je bez glave, a gde je i kada će biti vraćena ostaje nepoznanica.

Nišlije putem društvenih mreža dele fotografiju obezglavljenog spomenika i komentarišu da smo važan jubilej dočekali sramno. „Dragi naš pišče, TV uredniče, rodni grad ti je i glavu odsekao. Eto još jednog primera kako vaspitavati decu“, glasi jedan od komentara na Fejsbuku.

„Sto godina od rođenja Duška Radovića, njegova bista u njegovom rodnom gradu – bez glave. Jer smo tako u mogućnosti“, „Sramota“, „To je njihovo brže, jače, bolje“, samo su neki od komentara revoltiranih Nišlija koji se pitaju šta se dogodilo i ko je odgovoran što deo biste nedostaje.

Kako su nam kazali u policiji deo biste je pao i letos je uklonjen zbog reparacije, ali kome je taj posao poveren i kada će biti vraćena nisu imali odgovor jer prevazilazi njihovu nadležnost.

Nadležan nije ni  Zavod za zaštitu spomenika kulture jer, kako su nam u ovoj ustanovi ranije kazali, kada je vazadilozovana bista Sestrama Baković u Čairu, biste ne spadaju u zaštićeno kulturno dobro i o njima brine lokalna samouprava. Međutim, do trenutka pisanja ovog teksta odgovor Grada nismo dobili.

Podsetimo, Dušan Radović  rođen je 29. novembra 1922. godine u Nišu. Pisao je pesme, priče, radio drame, aforizme, a dela su mu prevođena na sve značajnije svetske jezike. Scenario i tekst popularnih pesama pisao je za dečiju televizijsku seriju „Na slovo na slovo“.

Pored književnog rada, bavio se i novinarstvom. Bio je glavni urednik „Pionirskih novina”, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac”, novinar „Borbe” i (od 1975. godine) urednik Studija B.

Najširoj publici je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija „Studio B“, koji su kasnije objavljeni u tri knjige „Beograde dobro jutro”.

Radović je dobitnik naših najuglednijih nagrada: „Neven“,  „Mlado pokolenje“, Nagrade „Zmajeve dečje igre“, Nagrade „Sterijinog pozorja“, „Sedmojulske nagrade“, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost „Hans Кristijan Andersen“.

U rodnom gradu je dobio ulicu, jedna osnovna škola ponela je njegovo ime kao i Dom za nezbirnutu decu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

En Vogue
Za 1 minut

Don't Let Go (Love)

En Vogue
Kane Brown
Za 6 minuta

What Ifs

Kane Brown
Suede
Za 9 minuta

So Young

Suede
Zombies
Za 12 minuta

Time of the Season

Zombies
Travis Tritt
Za 15 minuta

Burning Love

Travis Tritt

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend