Medijsko sklonište

ANEM osuđuje vandalsko nasilje i pretnje vlasnici i zaposlenima OK radija iz Vranja

Foto: OK radio
Posle nekoliko vandalskih napada na imovinu vranjskog OK radija, te pretnji vlasnici i zaposlenima, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ANEM izdala je saopštenje i pozvala na zaštitu ovog medija. Saopštenje prenosimo u celini.

Ova radio stanica, jedna od najdugovečnijih članica ANEM-a, već izvesno vreme se, po svoj prilici, nalazi na udaru čoveka koji ima kriminalni dosije „i koga se plaši ceo grad.”

Vlasnica OK Radija je prijavljivala inspekciji investitora koji gradi uz njihov objekat bez potrebnih dozvola, nakon čega je inspekcija obustavljala nelegalne radove.

Pre mesec i po dana, trojica maskiranih huligana su tokom noći polupala veći deo stakala na izlogu kafea „No comment” koji se nalazi u sklopu prostorija ovog radija. Nadzorne kamere su snimile incident u kojem su učestovale maskirane osobe. Tada su vlasnici radija poručili iz tužilaštva da je tom prilikom pričinjena manja materijalna šteta, tako da počinioce ne mogu da gone po službenoj dužnosti.

Foto: OK radio

U sredu, 1. juna, dogodio se novi incident kada je jedna osoba sa kantom farbe na leđima ušla u prostorije kafića koji se nalazi u zajedničkim prostorijama sa redakcijom OK Radija i, u vreme kada u ovom ugostiteljskom objektu nije bilo gostiju, isprskalo belom farbom celokupan inventar i unutrašnjost objekta.

Nakon ovog, drugog po redu, vandalskog čina, u petak, 3. juna su, prema saopštenju Policijske uprave Vranje, uhapšeni B. T. (1989) iz Vranjske Banje i S. K. (1972) iz Vranja, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje kada su upali u prostor kafića „No Comment“ koji posluje u okviru OK Radija iz ovog grada i farbom isprskali sve pred sobom. Prema navodima policije, B.T. je ušao u kafić i belom tečnošću isprskao inventar, zidove, podove i izlog, a potom pobegao. Potom je u kafić ušao i S. K. koji je, kako se sumnja, uključio spikerfon na telefonu, preko koga je nepoznati muškarac zaposlenima poručio da će imati probleme. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni kod zamenika tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju

Treći deo ove drame je usledio u ponedeljak, kada su zaposleni, nakon dolaska na posao, zatekli zazidane prozore jedne kancelarije.

Pretnje vlasnici i zaposlenima u radiju traju mesecima. Anonimni izvor iz radija navodi da  vlasnica od avgusta dobija pretnje da će, ako ne potpiše saglasnost za gradnju spornog objekta, „imati problema”, „biće uništena”, „neće više raditi“… Pretnje su prijavljivali, ali pošto su dolazile sa pripejd broja, policija nije utvrdila ko ih šalje.

ANEM je zgrožen ovim divljačkim napadima kojima je, za sada, naneta prilična materijalna šteta našoj članici. Ako se ovako nastavi, pitanje je dana kada će se vandalsko ponašanje pretvoriti u otvoren fizički napad i ugrožavanje života zaposlenih u OK Radiju.

ANEM pruža punu podršku vlasnici i zaposlenima u OK Radiju u trenutku kada bahati i bezobzirni nasilnici očigledno žele svima da stave do znanja da su iznad zakona i pravnog poretka Srbije. Iza necivilizovanog ponašanja, očito, stoje nezakonite radnje čiji je cilj ugrožavanje i uzurpacija imovine i poslovanja OK Radija i kafea „No Comment“.

Sporni objekat kojim su zazidane kancelarije OK radija, Foto: G.Ristić

Nadamo se da će istražni organi preuzeti sve neophodne zakonske radnje i time obeshrabriti buduće napade.

„Vera u pravni sistem i demokratski poredak uz očekivanje da se nasilje, samovolja i bezakonje zaustave, a krivci primereno kazne” koje se ističe u saopštenju OK Radija, najbolji su dokaz da se još uvek veruje da živimo u pravnoj državi koja treba da učini sve što je u njenoj moći da ojača i bezbednost novinara, čiji se rad ugrožava ovakvim ponašanjem.

OK Radio ima našu podršku jer stoji na braniku profesije i javnog interesa koji je neko rešio da pogazi. ANEM to neće dozvoliti. Nadamo se i država.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Prljavo Kazaliste
Za 2 minuta

Crno Bjeli Svijet

Prljavo Kazaliste
Idoli
Za 5 minuta

Kenozoik

Idoli
Kim Wilde
Za 9 minuta

You Keep Me Hangin' on

Kim Wilde
Robert Palmer
Za 13 minuta

Know By Now

Robert Palmer
Lemaitre
Za 17 minuta

Closer Ft Jennie a

Lemaitre

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend