Medijsko sklonište

Slučaj OK radija iz Vranja izuzetno je važan kao dobra praksa solidarnosti i reakcije u zaštiti medija i novinara

Članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara, Foto City Smart
Na osnovu predloga Osnovnog javnog tužlaštva u Vranju, sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Vranju, odredio je meru pritvora od 30 dana Dejanu Nikoliću zvanom Kantar, jer postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticajem na saučesnike, kao i da  će ponoviti krivično delo.

Da podsetimo, zaposleni u OK Radiju u okviru kojeg posluje i kafe No Comment, prijavili su pretnje koje su, u više navrata, dobili od Dejana Nikolića. OK Radio je u to vreme doživeo i  više napada, lomljena su stakla na izlogu, farbom su ispolivani predmeti i zidovi kafea i radija, a vrhunac je bilo zaziđivanje dela prostorija radija, koje je izvršeno od strane kladionice koja je u susedstvu, a čije vlasništvo se dovodi u vezu sa Dejanom Nikolićem Kantarom, u vranjskim krugovima poznatim čovekom sa one strane zakona.

Iako ponekad, u sličnim slučajevima, izostane pravovremena reakcija, ovog puta se reagovalo organizovano i munjevito. Nasrtaji na OK radio su doživeli najpre osudu svih relevantnih medijskih udruženja a usledile su i konkretne akcije. Posle ovih napada i pretnji, Vranje su posetili i predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara, podržali redakciju OK Radija, ali i ostale novinare i medijske kuće.

U petak je održana i vanredna sednica Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, na kojoj je analizirana situacija u Vranju i na kojoj je zamenik Republičkog javnog tužilaštva najavio da će se urgentno sprovesti radnje u nadležnosti tužilaštva, predstavnik MUP-a da će policija sarađivati i kada je reč o sprovođenju rešenja za rušenje nelegalno izgrađenog objekta i u drugim situacijama, kao da će se izraditi i procena bezbednosti zaposlenih i vlasnice OK Radija.

Nelegalni objekat kojim je zazidan OK radio

U popodnevnim satima, u petak, 17. Juna, Dejan Nikolić je priveden, a pošto se žalio na zdravstveno stanje, upućen je u bolnicu na pregled.

Sudija za prethodni postupak doneo je odluku o zadržavanju od 30 dana.

Dejan Nikolić Kantar,  u trenutku napada na OK radio i njegovu imovinu već se  nalazio na izdržavanju kazne zatvora od 4 meseca u sopstvenoj kući, bez elektronskog nadzora, za delo nelegalnog organizovanja kockanja, klađenja. Rešenjem direktora Uprave za izvršenje kazni, koje je istini za volju teško razumljivo, omogućeno mu je da odlazi na posao od 8 do 15 časova, a da još dva sata može koristiti za šetnju i rekreaciju. Dejan Nikolić je iskoristio ovu pogodnost za posetu vlasnici OK Radija, što je drastičan oblik pritiska na ovaj medij.

Pored učinjenog krivičnog dela zbog kojeg se nalazi na izdržavanju kazne, protiv Dejana Nikolića Kantara vode se i postupci zbog napada na bivšeg načelnika policije Vranja, kao i zbog napada na Minju V, koja se nalazi pod policijskom zaštitom. Pod policijskom zaštitom nalazi se i Ivica M. iz Vranja, koji Dejana NikolićbEZBEDNOST MEDIJAa optužuje da je ogranizovao napad na njega, kojom prilikom mu je u lice bačena kiselina a u oči utrljavana neka smesa od koje je oslepeo.

Pre osam godina, pod džipom koji je vozio Dejan Nikolić, aktivirana je eksplozivna naprava, koja mu je nanela i teške telesne povrede, zbog čega mu je jedna noga amptutirana.

„Ohrabrujuća je brza reakcija nadležnih institucija, kao i jedinstvena solidarnost medijske zajednice. Očekujemo istu efikasnost i u prikupljanju dokaza i svedočenja, kako bi suđenje i buduća kazna, takođe, pokazali odlučnost države da se izbori sa nasilnicima. Očekujemo da se  i simbolično oslobodi OK Radio, tako što će građevinska inspekcija Vranja, već naredne nedelje realizovati rešenje o rušenju nelegalno sazidanog objekta, kojim je zazidan deo prostorija ovog medija. Verujem i da će druge institucije proveriti poslovanje Dejana Nikolića Kantara, za čije ime se vezuje tridesetak kompanija, i drugih pravnih lica koja posluju u regionu Vranja“ izjavio je Veran Matić, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koja je protekle nedelje posetila Vranje.

Sve u svemu, slučaj OK radija te koordinisana akcija na sprečavanju daljeg nasilja i nasrtaja na ovaj vranjski medij i njegove zaposlene, pokazala je koliko je važna solidarnost celokupne medijske zajednice kada se dogode takvi nemili incidenti. Na solidarni, zajednički protest, jednostavno ne može da se ogluše ni policija ni pravosuđe.

CITY SMART

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 52 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 49 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 46 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 41 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend