Некатегоризовано

Na današnji datum pre 23 godine počelo je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije

Na današnji dan, pre 23 godine, počelo je bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije od strane NATO Alijanse. Bombardovanje je trajalo 78 dana, sve do 10.juna 1999. i potpisivanja Kumanovskog sporazuma, te usvajanja Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija. Srpske snage bezbednosti su napustile Kosovo i Metohiju, a na taj prostor je ušao međunarodni kontigent KFOR.

Teško da ima nekoga u Srbiji i Crnoj Gori a ko ne može sa sigurnošću da se seti gde se nalazio i šta je radio 24.marta.1999. Tog dana, tačnije večeri, nešto pre 20 sati poleteli su prvi avioni NATO saveza, iz baze Aviano u Italiji i krenuli ka vazdušnom prostoru tadašnje Savezne Republike Jugoslavije a u brojnim gradovima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Te sirene, koje su crnohumorno zvane „Šizela“ (nasuprot „Mireli“ koja je označavala prestanak opasnosti), u nekim gradovima će ostati na snazi skoro čitavih 78 dana koliko je bombardovanje trajalo.

Iako za početak vazdušnih napada nije dobila saglasnost Ujedinjenih nacija, i uprkos uzdržanosti i nekih članica NATO u vezi intervencije, NATO Alijansa je u napad krenula, a odluku o poletanju aviona iz Aviana doneo je, koristeći pravo Generalnog sekretara NATO da to učini, Havijer Solana, tadašnji gensek zapadne vojne alijanse. Obrazloženje za napad je bio progon Albanaca na Kosovu od strane režima Slobodana Miloševića, sa posebnim akcentom na događaje u kosovskom selu Račak blizu Štimlja, januara 1999.godine.  Taj događaj kada je ubijeno 45 kosovskih Albanaca, do danas je predmet oštrih sporenja, jer ga Albanci smatraju masakrom, ističući da su stradali civili i pozivajući se na izveštaj Vilijema Vokera, tadašnjeg šefa Verifikacione misije OEBS-a, dok ga srpska strana smatra legitimnom antiterorističkom akcijom protiv Oslobodilačke vojske Kosova i osporava izveštaj Viljema Vokera.  Dodatne kontroverze u vezi Račka izazvaće Helena Ranta, finska forenzičarka koja je bila na čelu tima koji je vršio obdukcije ubijenih u Račku, izjavivši da je bila pod pritiskom i Vilijema Vokera ali i stranih diplomata i predstavnika srpskih vlasti. Prema njenim izjavama, Voker je bio ljut zbog njenog izveštaja jer je želeo da se on više slaže sa njegovim, odnosno da je želeo da ona obdukcionim nalazom praktično imenuje krivce. Sve u svemu, Račak svih godina do danas je ostao predmet sporenja između zvaničnog Beograda i Prištine. Viljemu Vokeru je podignut spomenik u Račku.

Bombardovanje će uslediti nakon dva propala pokušaja Mirovnih pregovora – u Parizu i Rambujeu, februara i marta 1999.

U toku 78 dana bombardovanja teško je oštećena infrastruktura, vojni objekti, privredni objekti. Bombardovani su i zdravstveni centri ali i medijske kuće kao i drugi civilni ciljevi. Osim navođenih raketa, korišćena je i konvencijama zabranjena kasetna municija, kojom je u nekoliko navrata zasut i Niš.

Kada je reč o žrtvama, podaci do dana današnjeg nisu konačno utvrđeni. Tako se iz nekih nezvaničnih izvora saznaje da je ubijeno 2.500 civila i oko 1.000 pripadnika Vojske i policije. Human rights Watch procenjuje da je broj poginulih civila izvan Kosova 500. Kosovo i Metohiju je, prema podacima UNHCR-a, napustilo nakon konflikta 230.000 Srba i drugih nealbanaca a na Kosovo se vratilo oko 800.000 Albanaca.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Sia
Za 3 minuta

Courage to Change

Sia
Elle & the Pocket Belles
Za 5 minuta

Swingin' Together

Elle & the Pocket Belles
Nek
Za 8 minuta

Lleno De Energia

Nek
Marc Anthony
Za 12 minuta

I Need to Know

Marc Anthony
Sniff 'n' the Tears
Za 16 minuta

Hungry Eyes

Sniff 'n' the Tears

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend