Некатегоризовано

Niš dobija treću mernu stanicu kvaliteta vazduha

U gradskoj opštini Palilula biće postavljena merna stanica kvaliteta vazduha. Žiteljima ove opštine biće na raspolaganju i mobilna aplikacija, putem koje će moći da provere kvalitet vazduha. Ovo je treća merna stanica u Nišu, koji važi za jedan od najzagađenijih gradova.

Merne stanice opremljene su senzorima za očitavanje koncentracije čestica PM 2,5 i PM 10, u realnom vremenu, sa tačnošću od 99%. Očitavanjima rezultata građani mogu da pristupe preko mobilne apikacije posebno izrađene za svaku opštinu. Osim parametara kvaliteta, merne stanice mere i standardne meteorološke parametre – navode u Gradskoj opštini Palilula.

Reč je o donaciji Zelenog razvojnog centra, a vrednost donirane opreme iznosi oko 20.000 eura. Lokalna samouprava dužna je da obezbedi lokaciju i uslove za postavljanje, priključak na izvor napajanja i redovno održavanje.

Do 1. februara preko Zelenog razvojnog centra i druge opštine mogu da se prijave za donaciju. Na nivou Srbije biće postavljeno 30 mernih stanica. Projekat nosi ime „Zeleni grad“ , a pokrenut je sa ciljem da opštine i gradovi prodišu.

Ova donacija uključuje i podelu sadnica belog jasena, a svaka opština će dobiti 1% sadnica u odnosu na broj stanovnika.U okviru akcije „Posadi svoj hlad“, na teritoriji  opštine  Palilula, podeljno je 1600 besplatnih  sadnica belog jasena. Većina sadnica data je građanima, a drveće je posađeno i u školskim dvorištima.

U Nišu trenutno postoje dve merne stanice kod OŠ „Sveti Sava“ i  Instituta za Javno zdravlje u Nišu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Za 0 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Za 4 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Za 7 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
Za 10 minuta

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend