Otvoreni radio u vreme korone Otvoreni radio za otvoreno društvo Podcast

Danijel Dašić: Gradska vlast je pri poklanjanju aerodroma radila po principu “veži konja gde ti gazda kaže”

Tri godine su prošle otkako je Grad Niš poklonio aerodrom Konstantin Veliki Republici Srbiji. Građani Niša tu odluku nisu prihvatili, a u prilog tome idu protesti koji su održani jer se nisu pitali oni već je odlučeno u njihovo ime. Aerdorom je dat, kako su predstavnici Grada obrazložili, jer je dug za zemljište bio veliki, ali je i nakon poklanjanja dug ipak ostao. O tome šta za Niš znači aerodrom, zašto je važno vratiti ga kome i pripada, ali i šta sa sobom povlači to što je u vlasništvu države razgovarali smo sa Danijelom Dašićem iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

powered by Sounder

Mnogi ne znaju pravi razlog zašto je aerodrom poklonjen, neki misle da se radi o samovolji vlasti, dok predstavnici vlasti pominju neki dug. Pitaju se i kako je to za samo tri dana poklonjeno nešto što vredi milione, a za građane je pravo bogatstvo. Iz NKD-a žele da ukažu na nepravlnosti i sve podatke koji se ne podudaraju. Na primer, kada predstavnici Grada kažu da je preveliko ulaganje u aerodrom ili aerodrom loše posluje samo pronađu izveštaje jer ništa ne može baš toliko da se sakrije.

“Građani ne bi uopšte trebalo da se sekiraju što ne znaju o čemu se radi jer ne znaju o čemu se radi čak ni oni koji su doneli tu odluku na novou grada, poslanici, predstavnici gradske vlasti, jer su samo izvršavali ono što im je naređeno odozgo. Najbitnii je interes stranog kapitala koji je prezentovan u kompaniji Vansi koja je ovde dobila koncesiju na beogradski aerodrom i koja je, da bi zaštitila interes u regionu, naredila ovoj našoj, moram da kažem, banana državi, da mora da uradi neke stvari koje nisu u javnom interesu, onda su naši kao svaki poslušnici to uradili”, kaže Dašić za City Smart radio.

Navodi da nije slučajno ni to što  je 22. marta potpisan ugovor, a onda je 28. Grad Niš uveče poslao pismo Republici gde stoji da žele da poklone jer, kako kroz osmeh priča, ne znaju šta da rade s njim, a sledećeg dana je predlog prihvaćen i narednog dana kada je sređena papirologija, formirana komisija i formirano sve što je bilo neophodno da se aerodrom pokloni doneli odluku da je sve u redu.

Tako je za tri dana aerodrom u vrednosti od oko 50 miliona evra poklonjen, dok mnogi provedu daleko više vremena završavajući neku manje zahtevnu papirologiju.

“Naše istočne komšije imaju lepu izreku koja glasi “Što ne možeš s pari, možeš s mnogo pari”, tako da sa te strane ovo što se kod nas dešava uopšte nije čudno. Ako gledamo logiku, razum, struku, niko živ ne može da shvati zašto se to desilo. Ako se gledaju brojke, niški aerodrom je pretio da bude glavni regionalni za te low cost letove. To nije bio problem Beograda, koliko smo mi proučavali, ali je nekih 45 odsto putnika dolazilo iz regiona koji je interesantan jednom konkurentskom aerodromu o kome se ovde slabo priča, a to je “Adem Jašari” iz Prištine”, uočava Dašić.

Važan je za ovu našu, nišku priču, jer su vlasnici prištinskog aerodroma turska i francuska kompanija ali je, ističe Dašić, većinski vlasnik francuske kompanije “Airport Lyon” opet Vansi.

“U godini u kojoj je niški otet i prvoj godini u kojoj je zabeležio pad, Adem Jašari prešao je 2 miliona putnika. Ljudi koji vole brojke vide određenu povezanost”, ukazuje.

Aerodrom je nekada bio javno preduzeće ali je odlukom Vlade prodat firmi i rasparčan, a sada postoje i problemi sa niskobudžetnim  kompanijama.

“Imamo zvaničnu izjavu predstavnika jedne od najvećih low cost kompanija koji je direktno optužio Vladu Srbije da radi u interesu nekih kompanija i da time krši Zakon o konkukrentnosti. I te kompanije ratuju jedne s drugima ali je suština razvoja malih aerodroma baš u privlačnosti low cost kompanije i za turiste koji ne idu samo u Beograd, a to najbolje mogu jeftinim vikend letovima”.

Što se dugova za zemljište tiče, kaže da je to “human gest naše vlasti”.

“Kad ti uzmu sve ostave ti barem dugove. Ta priča je vezana za projekat “Novi Niš” gde je jedna transakacija i prodaja kasarne bila povezana za izgradnju stanova i eksproprijaciju zemljišta koje je bilo interesantno vojsci. U okviru tog ugovora pred izbore sve je bilo okej, čisto i jasno. Investitor je čak uplatio novac koji je po proceni bio dovoljan da se otkupi to zemljište ali je novac nestao nakon promene vlasti kojoj nije dugi niz godina padalo na pamet da postoje nekakvi dugovi. Ostalo je samo zemljište koje je trebalo da bude otkupljeno od strane Grada i pokloni vojsci ali se ti niije desilo. Već godinu dana 6. 313 evra  je dnevna zatezna kamata”, prča naš sagovornik i dodaje da su sve to igrice koje nisu u interesu Grada Niša.

Podseća da su naši roditelji dali novac da se on sredi, da je izgrađen iz samodoprinosa, pa zato građani ne smeju da oćute na nepravde, ne samo ove, već mnoge druge.  Pita se i šta su dobili za uzvrat kada su poklonili aerodrom. Političari se, kaže, ne bave politikom već politikanstvom, pa se na veliku žalost građana malo njih zaista zauzme za javni interes.

Poklanjanje Republici Srbiji je sam po sebi oličenje centralizacije, pa kaže da sada imamo robovlasničku centralizaciju gde gradonačelnici najviši članovi neke partije nemaju pravo ni mogućnost ni želju da bilo kakvu naredbu komentarišu.

“Mene to podseća na priče i pričice “veži konja gde ti gazda kaže”. Jedini problemi se vide kada neko od njih pokuša da uradi sa svojom pameću i onda nastrada jer nije aminovano od strane centra”, ogorčen je Dašić.

Poziva Nišlije i Nišlijke da dignu glas, jer ne smeju da popuštaju, ili će u suprotnom biti u još goroj poziciji.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend