Niško talasanje

Važno je da građani budu pitani o temama koje ih se tiču

Siromaštvo se tiče svih nas jer svo mi ravnopravni članovi društva i moramo da težimo stvaranju socijalne kohezije. Poslednjih godina u našem društvu sve prisutniji jaz između bogatih i siromašnih. Društveno raslojavanje su uslovile nove tehnologije, koje doprinose razvoju velikih centara stvarajući prilike za napredak, što doprinosi nejednakom razvitku gradova i opština s jedne strane, ali i ekonomska i energetska kriza koje su nastupile kao posledica dešavanja na globalnoj političkoj sceni s druge strane. Zbog toga je važno da stvorimo prilike i mogućnosti, a to možemo jedino podjednakim uključivanjem svih članova društva u donošenje odluka koje ih se tiču.

Naši govornici su na primerima iz lokalne zajednice ukazali na ono što je potrebno izmeniti kako bi najranjivije kategorije stanovništva ostvarile svoja prava, a njihov položaj poboljšao.

Osman Balić iz Lige Roma ističe da se najranjivije kategorije vrlo malo ili gotovo uopšte ne pitaju kada se usvajaju odluke koje ih se direktno tiču. U prilog tome, smatra Balić, govori i činjenica da donosioci odluka ne pitaju građane šta im je  je potrebno o čemu govori situacija u romskom naselju 12. februar.

„U trenutku kada imate 4.000-5.000 Nišlija bez struje, jedno naselje koje je ever grin tema, štrajkove, gladne i bose koji šetaju ulicama, sumornu sliku socijalne politike, stiče se utisak da tu niko ne vodi računa o tome kako se to radi. To bi moglo i drugačije: kulturnije, studioznije, profesionalnije pa na osnovu tih podataka, po principu politika zasnovana na dokazima, donesete novu odluku, budžetirate je i pitate građane“, objašnjava Balić.

S tim u vezi Draga Rodići iz Udruženja „Uklonimo barijere“ ističe da je inkluzija od ogromne važnosti, posebno kada su u pitanju socijalne kategorije stanovništva i da je jedini način da se iskoreni siromaštvo da se ljudima omogući da rade. Kako kaže, u slučaju osoba sa invaliditetom u čije je ime govorila, to ume da bude teško jer su radna mesta, ali i obrazovne institucije često nepristupačne, te ahritektonske barijere stoje na putu njihovoj ekonomskoj nezavisnosti.

„Da bi se jedna osoba sa invaliditetom zaposlila neophodno je da se obrazuje na adekvatan način, ali trebalo bi da ima pristupačno okruženje, a bez pristupačnog okruženja ne dolazimo ni do obrazovanja ni do zapošljenja. Zaposlenje je jedna od krucijalnih stavki koja smanjuje siromaštvo i vraća samopouzadanje ne samo osobi sa invaliditetom, neko i svima ostalima, podiže ekonomski statut i značajno je za samoegzistenciju. Što se tiče socijalnih usluga one bi trebale da budu usmrene na korisnicima, a ne obrnuto“, smatra Rodić i dodaje da je važno osluškivati potrebe ljudi.

Miodrag Stanković odbornik koalicije „Niš moj grad“ smatra da se na lokalu mnogo govori, a malo radi po pitanju socijalne politike: „Briga o onima kojima je pomoć u ovom trenutku najpotrebnija mora da bude na prvom mestu svake lokalne samouprave. Brojne inicijative u oblasti socijalne zaštite sam podneo u prethodnih godinu dana, ali je malo toga urađeno. Poslednja se odnosi na pomoć naugroženijima u vreme energestke krize i ja očekujem da će nadležni imati sluha jer ide zima i mora da se pomogne građanima da je prebrode, posebno onima koji žive u najtežim uslovima“.

Nataša Vučković iz Fondacije Centar za demokratiju, mišljenja je da ključ rešenja ovog značajnog problema leži u uključivanju cele zajednice.  „Građani moraju da budu aktivniji u tome da pokušaju da čak i kad ih se neka teme ne tiče direktno, učine da glas onih koje to pogađa  bude jači i snažniji u zajednici. Da omogućimo njima da budu predstavljeni, da se njihov glas čuje, da njihove potrebe prikažemo donosiocima odluka kako bismo uspeli da ih negde zaista zaštitimo“, navodi Vučković.

Panelisti su se složili da je kod donošenja bilo kakvih odluka koje se tiču života građana i građanki najvažnije da oni budu pitani.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Fine Young Cannibals
Za 2 minuta

Johnny Come Home

Fine Young Cannibals
ABC
Za 6 minuta

Viva Love

ABC
Prljavo Kazaliste
Za 9 minuta

Crno Bjeli Svijet

Prljavo Kazaliste
Idoli
Za 13 minuta

Kenozoik

Idoli
Kim Wilde
Za 16 minuta

You Keep Me Hangin' on

Kim Wilde

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend