Niško talasanje

Meštani Donje Vrežine poručili da mostovi spajaju ljude, a ne ruše se

D.J.
Nekoliko desetina žitelja naselja Donja Vrežina okupilo se kod Vrežinskog mosta kako bi poslali poruku nadležnima da neće dozvoliti da on bude srušen. Okupljeni građani ističu da je most od ogromne važnosti za njihov svakodnevni život i fukcionisanje, te da su od kako je zatvoren prinuđeni da do grada, posla i škole dolaze drugim putem - Nišavskom ulicom koja je kako kažu vrlo frekventna, a pritom i nebezbedna jer nema trotoara niti pešačkog prelaza, pa su pešaci u svakodnevnom riziku. Strahuju da će most biti srušen, a da umesto njega neće biti izgrađen drugi, te da će ponovo biti u problemu. Sa druge strane čelnici gradske vlasti poručuju građanima da ne brinu i da će nakon rušenja starog i biti napravljen novi most.

Strah građana za bezbednost, pokazala se opravdanom, kada je pre dva dana devetogodišnji dečak iz Donje Vrežine, idući u školu, alterantivnim putem,  zadobio povrede kada  je na njega naleteo automobil.

„Od kad je most zatvoren deca moraju da idu zaobilaznim putem do škole tj. Nišavskom ulicom koja je ruski rulet za pešake, neobeležena, neosvetljena. Prekjuče je moje dete doživelo saobraćajnu nesreću, povređeno je i ja ne želim da se bilo kom detetu i roditelju to desi. Drugog puta nema pa i mi i naša deca moramo da idemo tom neobezbeđenom ulicom i rizikujemo svoje živote“, kaže jedan od meštana i dodaje da su se više puta obraćali nadležnima, ali je sve ostalo samo na tome.

Još jedna sugrađanka sa kojom smo razgovarali ističe da će ukoliko se most sruši i građani budu primorani da koriste Nišavsku ulicu biti u stalnom riziku. „Ono gore nije pešačka ulica, ona nije obeležena nema ni pešačkog prelaza. Kad padne kiša tom ulicom ne može da se prođe čak ni kolima, šta ako nekome pozli i hitna pomoć ne može da se probije?“, kaže sagovornica i dodaje da su bez mosta odsečeni od sveta, jer ako nema njega nema ni njih.

D.J.

Okupljeni su kako kažu zbunjeni raznim oprečnim izjavama koji su poslednjih nedelju dana mogli da čuju u različitim medijima, te su se okupili kako bi poslali poruku nadležnima da žele konkretne odgovore koji se temelje na delima, a ne pukim obećanjima.

„Svi imamo neko istorijsko, školsko predznanje, da mostovi spajaju ljude ne ruše se. Ovo što žele da urade od ovoga ovde je sramota za sve nas. Ovom mostu malo treba da se rekonstruiše, najlakše je srušiti nešto“, kaže jedan Nišlija i dodaje da će biti istrajni u svojoj nameri da most koji za njih znači život zaštite od rušenja.

Sa druge strane gradonačelnica Dragana Sotirovski meštanima poručuje da ne brinu jer će most imati, a kada nije mogla da kaže jer sve zavisi od troškova izgradnje.„Oni će most imati, a kada to je u ovom trenutku teško reći jer moramo da vidimo koliko bi taj most koštao. U ovom trenutku takođe ne znam da li će struka reći da to bude pešački ili kolski most“, objašnjava Sotirovski.

D.J.

Ističe da postojeći most mora da se sruši jer je nebezbedan. „Ono što znam sa sigurnošću to je da postojeći most mora da se ruši, da smo mi opredelili određena sredstva još za ovu godinu, jer posle poslednjih poplava koje su pretile da ugroze izvoriše Medijana, Srbija vode je bila izričita, dakle most mora da se ukloni jer je prvo opasan za stanovništvo, drugo ugrožava okolne kuće i da ne daj Bože da dođe neka velika voda biće svi ljudi koji žive u Donjoj Vrežini  u problemu“, navodi gradonačelnica. Još dodaje da je dat nalog za izmeštanje instalacija ispod mosta kako bi se započelo sa procesom rušenja. „Onog trenutka kada krene rušenje mosta, to znači da mi u budžetu imamo sredstva za njegovu izgradnju“, zaključuje Sotirovski.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rembrandts
Za 0 minuta

Lost Together

Rembrandts
Cardigans
Za 3 minuta

Lovefool

Cardigans
Julie Felix
Za 6 minuta

Heaven Is Here

Julie Felix
Billy Gibbons
Za 9 minuta

Treat Her Right From Perfectamundo

Billy Gibbons
Vampiri
Za 12 minuta

Spejs Dzeronimo

Vampiri

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend