Niško talasanje

Mladi svesni krize poručuju da pet hiljada dinara nije dovoljna pomoć

Počela je isplata novčane pomoći za mlade od 16 do 29 godina. U moru državnih davanja koja su počela još dolaskom pandemije, za ovaj krug prijavilo se skoro milion mladih, a nešto više od milion nadoknada biće isplaćeno s obzirom da su korisnici novčane socijalne pomoći automatski bili prijavljeni. Međutim mladi ne smatraju da im je ovakav gest od velike pomoći.

Za novogodišnji poklon za mlade, kako je okarakterisan od strane države, iz budžeta Republike Srbije je izdvojeno više od pet milijardi dinara od planiranih šest milijardi, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Na početku godine, ministar finansija Siniša Mali rekao je da je davanje novca mladima opravdana ekonomska mera. Novac je ovog puta pomoć u cilju ublažavanja posledica krize izazvane poremećajima na svetskom tržištu. Neminovno je reći da porast cena nije uticao i na kvalitet života mladih, pogotovo kada se radi o studentima i onima koji se školuju ili su nezaposleni.

Poskupljenje je uticalo i na mlade, ali i na njihove roditelje. Cene smeštaja u školskim domovima su porasle, cene obroka u menzama su se promenile. Oni koji žive privatno u iznajmljenom stanu, imaju problema sa računima koji su porasli s obzirom na poskupljenje energenata, kao i sa kirijom koja je znatno povećana. Pored toga, svakodnevni troškovi su duplo veći zbog porasta cena osnovnih životnih namirnica.

Da li je mladima novogodišnji poklon stvarno od pomoći ako se u obzir uzmu cene življenja i školovanja?

Mladi su svesni krizne situacije, a kako kažu i sami su počeli da štede na određene stvari kako bi manje opteretili roditelje. “Tonemo sve dublje u krizu koja nas je kolektivno snašla, svi to znamo i vidimo. Mislim da je najpametnije tu novčanu pomoć investirati u nešto što je zapravo korisno, jer kada nemamo zagarantovane olakšice koje treba neko da nam obezbedi, najbolje je da ih obezbedimo sami sebi“,  istakla je mlada sugrađanka.

Dok će neki štedeti i odvajati ovaj novac, drugi kažu da će im pomoći da pokriju dnevne troškove za nekoliko dana, jer sa ovim iznosom ne mogu ništa drugo. “Više bi značilo da je veća svota, a ovako se mogu pokriti samo osnovne potrebe“, poručila je  sagovornica. Slično mišljenje ima i jedna studentkinja, ali kako objašnjava ni osnovne stvari ne može pokriti sa njim. “Džaba meni 5.000 dinara, kada ja ne mogu ni frižider napuniti sa njima, budući da hleb sada košta sto 100 dinara, jaja 30 dinara po komadu, mleko skoro 200 dinara“, pojasnila je ona. Kako kažu ostali sagovornici, inflacija je obezvredila 5.000 dinara.

Pojedini su uložili novac u kripto valute, neki čuvaju za putovanja, a ima i onih koji će taj novac usmeriti na plaćanje proslave za ovu godinu. “Ovaj novac ću iskoristiti da bih uplatio aranžman za novogodišnju noć koji je poskupeo za otprilike 20 procenata u odnosu na prošlu godinu, tako da ću morati preko ovog  da dodam još novca“, kazao je jedan mladić. Iako su se prijavili za isplatu, neki misle da ovakav gest više odmaže nego što pomaže.  “Generalno sam protiv bilo kakve vrste davanja helikopter novca, jer samo podstiče inflaciju i dugoročno je jako loša mera“, rezimirao je sagovornik.

Mladi su zaključili da  5.000 dinara nije velika cifra, već simbolična, a da je potrebno da država radi na pomoći mladima na duže staze, pogotovo u toku krize koja je zadesila i našu zemlju.

Anđela Jeremić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Billy Talent
Za 2 minuta

Hanging Out With All the Wrong People

Billy Talent
Alfie Templeman
Za 6 minuta

Leaving Today

Alfie Templeman
Blondie
Za 10 minuta

Heart of Glass

Blondie
Robbie Nevil
Za 13 minuta

Dominoesi

Robbie Nevil
Mark Ronson
Za 18 minuta

Stop Me

Mark Ronson

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend