Niško talasanje

Simboličnom sadnjom drveta i pesmom o brezi Nišlije poslale poruku da ne daju kej

Građani koji se protive radovima na keju, jer strahuju da će zelenu površinu zameniti beton, zasadili su drvo breze i ovim simboličnim činom poslali poruku da žele da sačuvaju svoju oazu zelenila. Nišlije koje su se okupile na keju, kažu, da drvo breze nije slučajno odabrano, zato što je upravo nekoliko drveća ove vrste posečeno u poslednjih par nedelja od kad su počeli radovi. Priredili su i izložbu radova na kojima su slikovito pokazali šta za njih znači kej koje su potom okačili na ogradu gradilišta.

„Okupili smo se da simbolično zasadimo jedno drvo kao poruku da želimo zeleni grad, da želimo da kej ostane zelen i da ima funkciju za sport i rekreaciju. Ono što nam je bitno to je nema investitorskog urbanizma, u kom pravcu se grad razvija i koji su planovi, jer ne želimo da i dalje seku drveće i betoniraju kej, eventualno očekujemo biciklističku i trim stazu  i dodatno ozelenjavanje, jer bi u gradu koji je među najzagađenijima to bilo logično“, kaže Marija Peternel, aktivistkinja.

Breza
 
Treperi sjajno lišće njeno
Prkosi rezovima vetra hladnog
zviždukom poslednjim zavija setno
pred pad na tlo dostojanstveno.
 
Progutaće zaborav tu pesmu
i raskošnu haljinu zlatnu,
samo ples belog tela
nosiće poruku jasnu.
 
M. Danijela

Pored simboličnog čina sadnje nove mladice, građani su sa sobom doneli i po jedan list hartije na kome su napisali, nacrtali i naslikali šta njima znači kej, a svoje radove okačili su na ogradu gradilišta koja im je poslužila umesto panoa. „Danas smo priredili i izložbu kako bismo pokazali  nadležnima koliko Nišlijama znači ovaj kej i uticali na njihovu odluku. Strahujemo da će zelenilo smeniti beton i da će umesto drveća ovde nići zgrade“, kaže Petar Rakočević  iz grupe „Sačuvajmo kej“.

Iako su se građani nadležnima obraćali u više navrata, odgovor nisu dobili, a kako kažu sve što njih dolazi jesu glasine koje samo potvrđuju ono čega se boje: da će preostalo drveće duž keja biti posečeno zarad izgradnje dalekovoda, a park u kome su provodili vreme biti uništen.

Od nadležnih traže garanciju da će kej ostati zelen i poručuju da će se boriti za svoju oazu zelenila. Pozivaju građane da im se pridruže u borbi tako što će se odazvati javnoj raspravi povodom donošenja Generalnog urbanističkog plana, zakazanoj za 16. decembar.

Podsetimo, u petak 11. novembra, na državni praznik, počeli su radovi na keju, a građani su se zabirnuli za sudbinu drveća jer nigde nisu mogli da pronađu inforamaciju o kakvim radovima je reč, s obzirom na to da građevinske table nije bilo. Njihove slutnje pokazale su se opravdanim kada je posečeno prvo drvo, a za njim i ostala.

U međuvremenu se pojavila i građevinska tabla, a stigla je i informacija iz Elektromreža Srbije da se gradi mešoviti vod, kao i da je nepoznato lice porušilo ogradu na pojedinim mestima, te je reagovala policija. Prvi protest je organizovan nedugo nakon toga.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Nick Cave And the Bad Seeds
Za 1 minut

Where the Wild Roses Grow (Duet With Kylie Minogue)

Nick Cave And the Bad Seeds
Robert Plant
Za 4 minuta

Big Log

Robert Plant
Sniff 'n' the Tears
Za 9 minuta

Driver's Seat [12Version]

Sniff 'n' the Tears
Vjestice
Za 13 minuta

Zlato

Vjestice
Vlada Divljan
Za 17 minuta

Nebeska Tema

Vlada Divljan

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend