Društvo Otvoreni radio

“Bitisanje” – priča o tišini koja čujuće uznemirava a gluvima je stvarnost

U nedelju uveče je, pred punom baštom City Smart kluba, premijerno prikazan film "Bitisanje - Gluv nije nem" koji skreće pažnju na probleme sa kojima se suočavaju gluve i nagluve osobe pri komunikaciji u svim sferama društva.

Kroz “Bitisanje”, kratku filmsku formu, na jak i veoma upečatljiv način, kroz tišinu koja čujuće ljude ne može da ostavi ravnodušnim, kao glavni lik vodi nas sjajna Milica Đokić, predsednica Opštinske organizacije gluvih i nagluvih lica u Paraćinu, plesačica. Veoma snažno nas postavlja u njene cipele i na sva ograničenja u komunikaciji bilo da je reč o obrazovanju, napredovanju ili kulturnom uzdizanju.

Ovaj kratki dokumentarno igrani film priredili su zajednički ZU Centar i ZuZu Zujalice, a potpisuje ga scenarističko – rediteljski par Milica Lazarević i Mladen Milojković (on ujedno i glumi u filmu). Za kostime, maske i scenografiju postarala se Ivana Savić dok je koreografiju za ples koji ujedno na kraju filma predstavlja svojevrsno “oslobođenje” zapravo glasa gluve devojke, između Milice i čujućeg plesača, osmislio Petar Stojanović iz Novog Sada.

Premijeru filma obeležila je tišina, svakidašnja za gluve i nagluve ljude ali veoma uznemirujuća čak i bolna za čujuće. Fim tek tu i tamo preseca zvuk odlične numere koju su za ovaj film namenski napravili The Dunđeri, bend iz Niša. Sam kraj filma međutim, pozdravljen je gromoglasnim aplauzom publike koja je mogla biti sve samo ne ravnodušna nakon projekcije. Istim takvim aplauzom pozdravljeni su i autori filma a posebno glavna glumica, Milica Đokić, kojoj je dodeljena simbolična nagrada.

Sve preporuke za “Bitisanje – Gluv nije nem”. Ukoliko budete u prilici pogledajte ga obavezno.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 27 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 24 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 20 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 16 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend