Otvoreni radio za otvoreno društvo

Omasovljenje školskog sporta doprinosi ozdravljenju čitavog društva

Za ozdraljenje čitavog društva polazna tačka je omasovljenje školskog sporta i razvoj infrastrukture. Osim što imamo talentovanu decu, sve ostalo je sporno kada se govori o sportu i na nacionalnom i na lokalnom nivou, saglasni su panelisti tribine „Plan za niški sport“, koja je održana u dvorištu City Smart kluba u Nišu , u organizaciji Narodne stranke.

Diskutabilna je raspodela sredstava sportskim klubovima, nenamensko trošenje para namenjeno pojedinim klubovima u Srbiji, dok su ostali gotovo prepušteni sami sebi. Zapostavljen je školski sport, posebno u nižim razredima osnovne škole, a infrastruktura je u veoma lošem stanju, istakli su panelisti: Danilo Ikodinović, proslavljeni vaterpolista, aktuelni predsednik Odbora za sport Narodne stranke, kao i Milan Milenković i Đorđe Stanković, predstavnici niškog Odbora.

Danilo Ikodinović, predsednik Odbora za sport Narodne stranke kaže da je suština u masovnosti školskog sporta.

„Masovnost sporta donosi zdravu naciju. Sport kreće od dece. Još u vrtićima treba deca da se uvode u sferu sporta, da im se objasni šta je to sport, da razvijaju motoriku. Zatim u osnovnim školama vratiti časove fizičkog vaspitanja stručnim ljudima, koji su školovani za to, a ne da te časove vode učitelji i učiteljice, kojima fizičko vaspitanje nije uža specijalnost.  Najveći problem je od prvog do četvrtog razreda. Zar je toliko teško zaposliti školovanog nastavnika za časove fizičkog vaspitanja? Ponavljam, ako želimo zdravu naciju moramo omasoviti sport kroz školski i rekreativni sport, zatim nastaviti kroz srednju školu i kroz univerzitetski sport“, kaže Ikodinović

Plan za sport Odbora Narodne stranke podrazumeva i vraćanje većeg broja sportskih sekcija u škole i to opet od najnižih razreda. On je podsetio da su nekada u školama sportske sekcije bile jako razvijene, a motivacija učenika velika. Kako bi taj segment razvoja školske dece bio na višem nivou saradnja nadležnih ministarstava : sporta, prosvete i zdravlja, mora biti jača, istakao je proslavljeni vaterpolista.

On je ukazao i na značaj sistematskih pregleda dece, koja se , kako kaže, moraju odgovornije i češće sprovoditi, kako bi se na pravi način pratio razvoj školske dece.

„Oni se verovatno sprovode, ali ne na način kako bi to trebalo. Ukoliko ne pratimo ozbiljno rezultate sistematskih pregleda, nećemo znati na čemu treba više raditi kod dece“, upozorava Ikodinović.

Govoreći o planu za sport Odbora čiji je predsednik, često je podsećao na ono dobro iz prošlih vremena, što bi ponovo trebalo da postane praksa. Jedna od aktivnosti koju bi trebalo vratiti u škole je plivanje, makar jednom ili dva puta mesečno trebalo bi obezbediti školskoj deci časove plivanja.

Na tribini se govorilo i o stanju u sportu, kako profesionalnom, tako i rekreativnom, a panelisti su ocenili da i na jednom i na drugom nivou treba mnogo toga uraditi kako bi se unapredili i razvili.

„Mi smo sportska nacija samo ako gledamo vrhunski sport. Ako pogledamo rekreativni sport, mi ga skoro i nemamo, nije dovoljno razvijen.“

S  tim u vezi je i infrastruktura, koja je, kako kažu, veoma loša, a celokupno stanje neprihvatljivo.

„Postoji podatak da u  školama u celoj Srbiji, postoji samo 80 funkcionalnih sala za fizičko vaspitanje. To je poražavajući podatak. Ne možemo očekivati u budućnosti vrhunske rezultate, ukoliko ne ulažemo u decu“, rekao je Ikodinović.

Poznato je da je Niš iznedrio vrhunske sportiste u fudbalu, rukometu, odbojci i ostalim sportovima. Slika i na lokalnom nivou, kada je o stanju i funkcionisanju niških klubova  reč, daleka je od dobre, a problemi su brojni, kaže Milan Milenković, predsednik Izvršnog odbora Narodne stranke u Nišu, ali i Odbora za sport. Milenković , koji je i sam završio Fakultet sporta, ističe da sve ono što je plan na nacionlnom nivou, podrazumeva i plan za razvoj niškog sporta.

Infrastruktura, razvoj i ulaganje u infrastrukturu, veoma je važan segment plana za sport Narodne stranke, kaže Đorđe Stanković, arhitekta po zanimanju i predsednik Odbora stranke u Nišu.  On napominje da i u Nišu treba raditi na obnovi i opremanju sportskih objekata i terena, uređenju biciklističkih staza, ali i dodatnom uređenju niških parkova, koji bi trebalo da imaju postavljenje sprave za rekreativni sport i da se o njima adekvatno i brine.

„Sve to bi trebalo da veže ozbiljan urbanistički plan, koji bi trebalo i da se poštuje“, kaže Đorđe Stanković.

Ukoliko budu u prilici i da odlučuju, kažu veliki je posao koji ih čeka, kao i ulaganja koja treba obezbediti, a nagomilani problemi su takvi da bi trebalo delati odmah.

Zorica Milenković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Sophie Ellis Bextor
Za 2 minuta

Music Gets the Better of Me

Sophie Ellis Bextor
Blueboy
Za 6 minuta

Remember Me

Blueboy
Twelve Floor
Za 9 minuta

Take it Back

Twelve Floor
Mark Morrison
Za 14 minuta

Best Friend

Mark Morrison
Zemlja Gruva!
Za 18 minuta

U Opasnosti

Zemlja Gruva!

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend