Otvoreni radio za otvoreno društvo

Stanari Knjaževačke za korak bliži obećanom parkiću

Foto: Zeleni zid Niš
Neformalna grupa "Zeleni zid" dobila je podršku za projektnu ideju sa kojom je aplicirala na konkursu Lokalne fondacija Niš. Naime studenti Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, vredno će raditi na projektnom rešenju za uređenje "Prvog Durlanskog parkića", a po završetku projekta biće organizovana izložba na otvorenom prostoru.

Za stanare Knjaževačke ulice parcela 4419/1 je mnogo više od parčeta zemlje ona je njihov siguran prostor u kom provode slobodno vreme.

Stariji uživaju u knjizi ili šačici prijatnog razgovora, a deca u igri i tako je kažu stanari bilo od 1975. godine kada su zgrade izrađene na ovoj parceli. Zbog toga su i došli na ideju da je urede i oplemene, te su pokrenuli inicijativu „Za prvi Durlanski parkić“.

„Sama ideja za ovu inicijativu rodila se pre dve godine, kada su u ovom naselju postavljeni podzemni kontejneri i time narušena jedina zelena površina koju građani imaju, obkašnjava Marija Peternel iz „Zelenog zida“.

Kako kaže  svoje nezadovoljstvo izrazili su protestom, ali su kontejneri ipak postavljeni.  Zbog toga  su odlučili da nešto učine kako bi sačuvali svoj zeleni prostor  i time spreče da jednog dana, kada ponestane mesta za zgrade, priroda izgubi bitku.

„U blizini je osnovna škola i obdanište, a ne postoji ni jedan jedini parkić niti uređena zelena površina. To jesu javne zelene, međublokovske površine, ali se njima niko nije bavio godinama. One su zapuštene, staze su ruinirane. Sve je manje zelenog prostora, a sve je veći pritisak automobila i auspuha“, priča Marija i dodaje da su želeli da to promene.

Sagovornica objašnjava da su tek za vreme vanrednog stanja shvatili koliko je neophodan siguran prostor, pun zelenila i da im je važno da se on sačuva. S toga su pokrenuli peticiju koju je podržalo preko 1200 građana. Peticiju su zatim predali opštini Pantelej, Gradu i JKP „Mediana“.

Prema Marijinim  rečima zvaničan odgovor od nadležnih  nisu dobili iako im se  gradonačelnica Dragana Sotirovski obratila mejlom u kome je napisala da se raduje zajedničkom zadatku. Podršku, kaže sagovornica imaju i od glavne gradske urbanistkinje Tanje Obradović.

Sagovornica ističe da je glavna gradska urbanistiknja  podržala ideju da studenti Građevinsko-arhitektonskog fakulteta urade idejna rešenja za park koja će biti predstavljena građanima na proleće.

Još uvek nije poznato kada će ideja o parku biti realizovana, a Marija poručuje da će građani biti strpljivi jer dugo čekaju na park, te žele da onda kada ga dobiju budu ponosni na ono što su pokrenuli, ali i da ispirišu druge da se pokrenu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Michelle Gurevich
Za 1 minut

Losing Touch

Michelle Gurevich
Chrysta Bell
Za 5 minuta

Beautiful

Chrysta Bell
Sixx a.M.
Za 8 minuta

Skin

Sixx a.M.
Marillion
Za 12 minuta

Kayleigh

Marillion
Garbage
Za 15 minuta

Androgyny

Garbage

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend