Slobodni mediji – oslobođeni građani

Aleksandar Bećić: “Tabloid” kao roman i tabloid kao pojava nikad ne može da bude neaktuelan

Roman “Tabloid” objavljen pre nešto više od godinu dana ne predstaje da intrigira publiku, a autor Aleksandar Bečić smatra da aktulenost ove teme leži zapravo u činjenici da mi danas živimo u eri tabloidizacije, koja je prisutna u svim segmentima društva.

“Tabloid kao roman i tabloid kao pojava nikad ne može da bude neaktuelan iz razloga što je medijska situcija u Srbiji takva kakva jeste jer mi imao tablidizaciju ne samo štampanih medija nego i elektronskih, jer ne  zna se koje veći tabloid da li televizije sa nacionalnom frekvencijom, da li vodeći portali po čitanosti ili dnevni listovi pod znacima navoda”, kaže Bećić.

Objašnjava da je ovo roman o devijaciji koji govori o tome kako tabloid može da utiče na tok ljudske sudbine, te da on kao neko ko je bio “sa druge strane” kritikuje takav pristup, ali ga i obrazlaže ne sa dozom razumevanja, nego sa dozom prihvatanja.

“Roman govori o tome kako tabloid zaista može da vam upropasti život bez obzira da li ste ova ili ona politička opcija, ova ili ona struja u džet setu, u ovim fensi muzičkim vodama. Verujete u svojoj životnoj karijeri prisustvovao sam tome da je osoba A u prvih šest meseci suvi genije, a u narednih šest godina izvor sveg zla. U tablidu je tako”, kaže Bećić.

Autor ističe da roman, ispričan iz ugla novinara koji, iako je radio u tabloidima nije pogazio principe profesije ima za cilj pre svega da publici, ali i samom društvu pokaže koliko je tablid zapravo moćno oružje, ali i da izazove reakcije i pokaže im da može i drugačije.

Projekat se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media & Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 11 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 8 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 4 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za -0 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend