Slobodni mediji – oslobođeni građani

Humanitarni podvig niškog bicikliste: od Švajcarske do Španije za Mihajla

Nišlija Đorđe Marinković pod nadimkom Space, diplomirani student Medicinskog fakulteta otisnuće se u biciklističku avanturu dugu dva i po meseca. Motiv da krene na ovaj dug put od obronka švajcarskih alpa do španskih pirineja, je želja da pomogne jedanaestogodišnjem Mihajlu Stamenkovu koji boluje od Dišenove mišićne atrofije da sakupi sredstva za lečenje.

“Moja ljubav prema biciklizmu rodila se pre nekoliko godina. Na jednoj od mojih biciklističkih tura upoznao sam Ljubišu Šljivića iz Kragujevca, koji je u to vreme bio na svojoj humanitranoj turi. Njegova misija me je inspirisala da i sam krenem u sličan pohod”, započinje priču Đorđe i dodaje da je pred njim ozbiljan izazov.

“Pored mojih ciljeva da pomognem Mihajlu i isto vreme krenem u avanturu u prirodi, jeste i izlazak iz zone konfora. Ovaj put je za mene izlazak iz komfor zone, jer sam do sada uvek vozio u društvu, a u ovu avanturu sam odlučio da krenem sam i pobedim sebe”, kaže Đorđe i dodaje da će mu se na jednom delu puta ipak pridružiti i brat, ali se negde potajno nada da će mu se ova zajednička avantura dopasti i da će  ostati do kraja.

Ruta koju će Đorđe preći

Putešestvije niškog humanitarca trajaće oko dva i po meseca, a ruta je podeljena u četiri etape. Maršuta je jako zahtevna jer je reč o planinskim predelima te da je za savladavanje ovog izazova potrebna kako fizička tako i mentalna spremnost.

“Prvu etapu ću početi preko švajcarkih Alpla, potom i francuskih, preko Nice. Druga etapa će se odvijati  kroz planinske južne Fransuske do Pirineja u Španiji. Voziću ceo masiv Pirineja put istok – zapad, zatim slede planine Pikos de Europa na severu Španije to je treća etapa, a potom odlazim na jug gde me čekaju Sijera Nevada i drugi obronci”, priča sagovornik.

Đorđe objašnjava da će svako ko uplati donaciju od 1.000 dinara po pređenom kilometru u okviru jedne etape imatu tu čast da ona ponese njegovo ime. Avanture mladića ili kako  kaže njegov vizuelni dnevnik publika će moći da prati i na društvenim mrežama Facebook i Instagram profilu i stranici akcije.

Primer humanog mladića možemo slediti i  slanjem SMS poruke sadržine 1103 na 3030 ili uplatom na dinarski 160-6000001216586-13 ili devizni račun 160-6000001217009-05.

Projekat se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media & Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 37 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 33 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 30 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 25 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend